Last Updated on 16 augustus 2024 by Barbara
Met een grom spring ik uit mijn bed. Dit is al de 2e nacht dat ik wakker word van een irritant geluid. Ik probeer het al een uur te negeren, maar als ik het eenmaal hoor, is het lastig negeren. Mijn lief draait zich in diepe rust nogmaals om. Hij hoort helemaal niets. Mazzelaar.
Het geluid houdt me vaker wakker in periodes. Het gaat door mij heen als een laag zoemend geluid die af en aan toeneemt. Ik heb het raam al dichtgedaan, maar het geluid lijkt zich door alles heen te werken. Oordoppen dan? Ik heb nog wel een setje liggen ergens. Maar ook dit helpt niet.
Ik wil weten waar het geluidsoverlast vandaan komt. Ik ga buiten in de tuin staan om te kijken of ik hoor waar het vandaan komt. Maar met mijn voeten op de stenen voel ik het gewoon onder de grond door. Wat is het toch? Het valt me van mezelf tegen, ik kan echt wel tegen wat geluidshinder, toch?
Inhoud
Ben ik de enige die het hoort?
In een soort wanhoop pak ik mijn mobiel en begin te googelen. Irritant laagfrequentie geluid in de nacht in Den Haag en omgeving. Ik krijg een hele lijst aan informatie. Ik schrik hoeveel mensen dit geluid ook horen. Nog meer schrik ik van de bijbehorende klachten die de mensen ervaren door deze lage tonen. Het sterkt mij erin dat ik het gedroomd heb of dat ik het mij inbeeld.
Tenslotte horen mijn kinderen niets, of ze slapen tenminste gewoon door en ook mijn lief heeft er geen last van. Toch hoort hij de toon wel als ik het hem vraag, maar hij kan gewoon doorslapen. Ik zie op mijn mobiel dat zelfs Radio West er in het verleden een artikel aan heft gewijd. En dat er zelfs een meldpunt is voor het horen van lage frequentie tonen.
Maar waar komt die toon dan vandaan?
Wat is laagfrequentie geluid?
Volgens het RIVM is:
Laag Frequent Geluid (LFG) is geluid met lage tonen: tonen met een frequentie beneden 100/125 Herz (HzHertz). Geluid met frequenties onder 20 Hz wordt infrasoon geluid genoemd. Dit is alleen waarneembaar voor mensen als het heel luid is; de waarneming is dan niet als geluid te herkennen maar meer dan ‘druk op de oren’ of als trilling.
BRON: RIVM.nl
Oorzaken laagfrequentie geluid
Het eerste wat ik wil weten of het vanuit ons huis komt. Dan hoeft niet zo te zijn, want laagfrequent geluid heeft namelijk een bereik van wel 50 kilometer. Wat het meteen ook lastig maakt om de bron op te sporen.
Maar als ik een oplossing wil, is het belangrijk om te weten waar het geluid vandaan komt.
Wat ik kan doen is de hoofdschakelaar uit schakelen. Eerst even navragen welke impact dat kan hebben hier in huis (hele huis zonder stroom, dat betekent alle klokken en evt alarmmelders opnieuw instellen). Maar als ik dat doe en het geluid is weg, dan is de oorzaak al een stuk makkelijker te achterhalen. Wanneer ik de schakelaar weer aanzet, ga ik elke kamer af om te luisteren waar ik het geluid het sterkste hoor,
De oorzaken van laagfrequent geluid in huis kunnen zijn:
- Televisie
- Koelkast
- Wasmachine
- Afzuiging
- Cv-ketel
- Radiatoren
- Stekkerdozen
Helaas geeft dit niet de oplossing waar ik op had gehoopt. Mocht het geluid in huis wel stoppen als de schakelaar uit is, maar achterhaal je niet de oorzaak? Dan kun je de oorzaak voor laagfrequent geluid en trillingen laten testen door een geluidsonderzoek. Hier kunnen ze de oorzaak voor je achterhalen en tips geven hoe je dit kunt aanpakken.
Voor mij is dit helaas geen optie, want het geluid hoor ik nog steeds met de schakelaar uit. Op het balkon, wat aan de slaapkamer grenst, hoor ik het geluid het sterkst. Van buitenaf dus.
Waar kan ik nu aan denken als oorzaak voor de geluidsoverlast?
Externe oorzaken voor laagfrequent geluid is een stuk moeilijker te achterhalen. Zoals eerder gezegd draagt dit geluid goed en ver via de lucht en via de grond.
Het kan worden veroorzaakt door apparatuur of installaties. Denk hierbij aan:
- Ventilatoren
- verwarmingspompen liftmotoren
- compressoren
- zwaar vrachtverkeer
- motoren van boten en vliegtuigen
- windmolens
- koelinstallaties
- rioolpompen
- verwarmingen
- enzovoort
Al met al veel mogelijkheden.
Ergens hoop ik dat het snel ophoudt, maar na een periode van rust is het weer raak. Na weer ’s nachts een Google sessie kom ik erachter dat in mijn buurt veel meldingen zijn gedaan van een lage bromtoon in de nacht. Het komt van een bouwput van een groot gebouw niet ver uit de buurt. En dat het te maken heeft met de wind die er langs suist die een lage bromtoon veroorzaakt.
Dat stelt me iets gerust, want dat betekent dat het een tijdelijk probleem is en dat het zich vanzelf oplost.
Maar wat als het niet oplost, denk aan een zendmast die de problemen veroorzaakt of windmolens. Dat zou een stuk lastiger zijn. Wat zijn de effecten hiervan en wat kun je eraan doen?
Gevolgen van geluidsoverlast voor de gezondheid
Dat ik niet de enige ben met een klacht over geluidsoverlast is me duidelijk, gezien de info en meldingen op het internet. Het gelukkige besef dat ik geen fysieke klachten of mentale klachten aan heb overgehouden wordt versterkt wanneer ik alle berichten lees. Want er is een groeiende groep van de bevolking die van deze geluidshinder wel last krijgt. Denk dan aan hoofdpijn, slecht slapen, stressgevoelens, concentratievermindering, gehoorverlies, veranderde bloeddruk en hartslag, duizeligheid en evenwichtsverlies.
Wat kun je tegen geluidsoverlast doen?
Je gezondheid is een groot goed. Dat beseffen meer in deze tijd van een pandemie. Het is van belang om geluidshinder serieus te nemen voor jezelf. Wanneer je dus net als ik gevoelig bent voor lage tonen, er van uitgaande dat je hebt uitgezocht waar het vandaan komt, kun je een melding doen (Meldingen kunnen gedaan worden via: Stichting Laagfrequent Geluid, verhuurder, bouw- en woningtoezicht en milieudienst van de gemeente en provincie bijvoorbeeld). Via deze weg kunnen verantwoordelijken onderzoek doen en de nodige maatregelen treffen.
Een bezoek aan de huisarts kan ook helpen om het probleem voor jou bespreekbaar te maken. Dit helpt je bij het maken van eventuele keuzes voor een oplossing. Daarnaast is er de mogelijkheid om hiervoor therapie te volgen die leert om minder last te hebben van laagfrequent geluid. Dit kan het probleem ook aanzienlijk verminderen.
Voor mij is het geluid gestopt toen de bouwplaats klaar was. Ik heb er echt enorm veel van geleerd. Zo weet ik nu voor welk geluid ik gevoelig kan zijn. Ook neem ik het probleem veel serieuzer en besef ik dat er weinig plekken zijn waar je hier niet tegenaan kunt lopen.
Heb jij wel eens geluidsoverlast ervaren in je eigen huis?
Ja, wij hebben wel eens last van de leidingen van de buren die erg piepen. maar daar ben ik inmiddels eigenlijk wel aan gewend geraakt gelukkig, ik schrik er niet meer van wakker zoals dat de eerste keren was.
Ik denk ook dat dat het verschil maakt. Als het je wel wakker zou houden wordt geluidsoverlast. Maar nu hoort het bij de vertrouwde geluiden van het dagelijkse leven in jullie huis.Fijn dat het voor jullie zo uitpakt.