Review Osmo Genius kit: Leren door te spelen

Bol AlgemeenBol Algemeen

Last Updated on 30 april 2023 by Barbara

Hoe leer je je kind leren? In dit artikel van vorige week beschreef ik hoe je het geheim van leren kunt ontdekken voor jezelf en je kind. Wanneer je dit ontdekt hebt, wordt het leren ineens een stuk leuker en school ineens een stuk aangenamer.
Helaas zitten we nu in een lockdown, maar met deze lockdown zie ik ineens waar de knelpunten ontstaan voor mijn kinderen m.b.t. het leren. Zo ben ik online op zoek gegaan naar wat tools om mijn zoontje van 6 jaar te helpen. En ik kreeg de Osmo Starter kit thuis gestuurd om te reviewen. Precies op tijd.

review osmo genius starter kit mamameteenblog.nl

Altijd fijn een hulpmiddel om te leren. Maar Osmo Genius Starter kit leek me meteen een interessant product, omdat het leerzame activiteiten combineert met digitale methodes. Zoals ze zelf zeggen is het een manier om kinderen actief te betrekken bij het leerproces. Deze Osmo Genius starter kit is voor kinderen in de basisschool leeftijd van 6 tot ongeveer 12 jaar.

Wie is het bedrijf achter Osmo?

Tangible Play Inc. – het bedrijf achter het merk Osmo – werd in 2013 opgericht door Pramod Sharma en Jerome Scholler, die zich ten doel hadden gesteld ‘iets geweldigs dat de jongste generatie inspireert’ te creëren, terwijl ze tegelijkertijd de bezorgdheid van veel ouders over hoe ze hun kinderen kunnen laten omgaan met technologie zonder de waarde van hands-on spelen te verliezen.

Wat is mijn eerste indruk van de kit?

Als eerste heb ik het natuurlijk zelf geprobeerd. Het is vrij eenvoudig installeren op je tablet en daarna volgen de instructies zich allemaal vanzelf. Ik vind het meteen leuk en wil alles meteen proberen. En dat is meteen het doel van deze Osmo kit, het leren leuk maken op een actieve manier in de digitale wereld. Speelgoed om te leren!

De Genius Kit bevat vijf spellen in het Nederlands:

 • Numbers
 • Words
 • Tangram
 • Newton
 • Masterpiece

Deze spellen zijn ontwikkeld om kinderen te helpen bij het leren rekenen (Numbers), puzzelen (Tangram), spelling (Words), natuurkunde (Newton) en tekenen (Masterpiece).

Wat zit er in de Genius kit?

In de doos vind je de volgende items:

 • Een Osmo base voor de iPad – Dit is een witte plastic standaard waar de iPad ingezet kan worden en een clip-on rode spiegel waarmee het Osmo spel kan ‘zien’ wat het kind neerlegt of creëert.
 • Drie doosjes.
  • Set met rode en blauwe letters op vierkante kaartjes.
  • Zeven kleurrijke tangram stukken.
  • Cijfers, twee setjes met cijfers en twee met stippen.
 • Een korte instructie in de doos, waar je wordt verwezen naar de site van playosmo.com.
 • Werkt op de iPad Pro 9,7, alle iPad Mini en Air modellen, iPad 2 en hoger. iPad niet bijgesloten.

Je dient dus zelf in het bezit te zijn van een device, zoals een iPad. Let bij de aanschaf van de Osmo kit dat deze aansluit bij jouw device.

Review van de Osmo Genius kit

De doos ziet er aantrekkelijk uit en maakt meteen nieuwsgierig. Bij het uitpakken valt het me op dat het echt kidsproof is ingepakt. De onderdelen van de set zijn zelfs voor mijn zoon van zes jaar makkelijk in gebruik en zien er niet kwetsbaar uit.

Bij het installeren werkt de Osmo Genius kit meteen. De commando’s op het scherm zijn makkelijk op te volgen en geven precies aan wat je moet doen. Voor kinderen een instinctieve manier van werken merk ik. De Osmo Genius starter kit hapert niet 1 keer en werkt meteen heel soepel en helpt je het hele programma door.

Mijn dochter van tien en mijn zoon van zes jaar hebben samen de grootste lol en lopen alle onderdelen met gemak door. Voor beiden genoeg uitdaging om te doen wat ze kunnen doen en leuk vinden. Ze kunnen dan ook samen spelen erop. Om de beurt.
Mijn zoon van zes heeft op school wat moeite met letters en lezers en met de module Words van de Osmo Genius kit wordt het leren voor hem net weer wat leuker. Voor mijn dochter is het onderdeel Masterpiece (tekenen) erg leuk om te doen.

Door het onderdeel aan de bovenkant ziet de Osmo kit wat de kinderen doen en herkent de handelingen van de kinderen. Het is een interessant systeem en we zijn er allemaal een beetje van onder de indruk.

Je kunt het heel makkelijk alleen spelen of met meerdere. En als ouder kun je via je ouderaccount door een wekelijks mail goed in de gaten houden welke activiteiten je kind heeft gedaan en hoe lang de speeltijd is geweest. Ideaal als je de online tijd in de gaten wilt houden.

Ik heb hieronder 2 filmpjes geplaatst om het wat te visualiseren hoe het werkt. Een filmpje (Amerikaans en wat dramagehalte) van Osmo zelf en een review in het Nederlands van Meester Sander.

De 5 educatieve spellen

De Osmo Genius Starter kit heeft zoals eerder benoemd vijf educatieve spellen. Hieronder volgt een uitgebreidere toelichting per onderdeel.

Numbers: Dit onderdeel maakt rekenen leuk en uitdagend te maken. Mijn zoon vindt het geweldig.
Tangram: Puzzelen met tangram puzzelstukken krijg je de vorm die je op het scherm ziet. Een leuke uitdaging die het ruimtelijke inzicht van je kind ontwikkelt.
Newton: Dit onderdeel is wat lastiger. Je moet wel echt vindingrijk zijn. Gelukkig lukt het de kinderen aardig om de vallende balletjes op het juiste punt te laten komen.
Words: Leuk leerzaam spel wat mijn zoon extra stimuleert in het herkennen en leren van letters en woorden.
Masterpiece: De favoriet van mijn dochter die gek is op tekenen. Wel moeilijker dan je je denkt, maar erg leuk.

Je kunt trouwens extra aanvullende spellen kopen, zoals programmeren en een leuk pizzaspel.

Oordeel van de kinderen van de Osmo Genius Starter kit

In de zoektocht naar hulpmiddelen voor mijn kinderen om te leren, is dit wel echt een heel fijn hulpmiddel gebleken. En ik ben blij dat ik hem ontdekt heb voor de kinderen. De aanschaf is best hoog, maar bij gebruik zie je echt de waarde van het product.

Voordelen Genius Kit:

Nadelen Osmo Genius starter kit:

 • Voor het ondersteunen van het leerproces van je kinderen is het een duurdere investering. (wat ik het wel waard vind, trouwens)
 • Noodzakelijk om zelf een iPad of een iPhone Note in bezit te hebben of aan te schaffen.

De mening van de kinderen is positief. Ze zijn er uren zoet mee, want het blijft uitdagend. Ze vinden het leuk, omdat ze ook actief dingen mogen doen, zoals een puzzel leggen, woordjes schrijven of een tekening maken. Leren door te spelen.

De conclusie van de Osmo Genius kit is dat het een heel fijn hulpmiddel is om te leren. En een leuke manier om spelletjes te spelen die digitaal en actief zijn voor meerdere kinderen tegelijk.

Bekijk hier alle producten van Play Osmo Genius Starter kit >>

Ook leuk om te lezen:

Plaats een reactie