Hoe meet je de juiste maat voor kinderschoenen?

Bol AlgemeenBol Algemeen

Last Updated on 15 januari 2023 by Barbara

kinderschoenen de juiste maat meten mamameteenblog.nl

De wondere wereld van de kinderschoenen, zo ervaarde ik het kopen van schoenen voor mijn kinderen. Er zijn zoveel verschillende soorten. En ook zoveel verschillende adviezen! Hoe vaak ik wel niet een paar schoenen heb gekocht voor mijn kinderen die toch te groot of te klein bleken te zijn. En dat terwijl ik hun schoenmaat had aangehouden. Het is ook een bezigheid die regelmatig terugkomt afhankelijk van het seizoen en groeitempo van de voeten van je kind.
Ik vond het toen ook heel fijn om te weten hoe je zelf de juiste maat kinderschoenen kunt opmeten voor je kind. Met onderstaande tips hoop ik dat ik je een beetje op weg kan helpen in de wondere wereld van de kinderschoenen.

Hoe kinderschoenen meten

Er zijn 2 manieren om de schoenmaat van je kind op te meten. De eerste is via een meetsysteem. Deze kun je bijvoorbeeld in een schoenwinkel kopen of online. Het is een plastic meetlat met een schuifje.

De tweede manier is om de voeten op te meten op een vel papier en de uitkomst te meten aan een maattabel. (maattabel is te vinden op het internet)

De schoenmaat opmeten via een meetsysteem

Opmeten via een meetsysteem is vrij eenvoudig. Je legt het meetsysteem op een vlakke ondergrond op de vloer. Daarna plaats je de voet op de plaat met de hiel tegen de achterkant van het schuifsysteem. Met het schuifbalkje tegen de tenen kun je de juiste schoenmaat afmeten. Let goed op of je een meetsysteem hebt gekocht inclusief groeiruimte. Wel zo handig om te weten of er groeiruimte is en om te voorkomen dat ja na twee weken weer voor een nieuwe aankoop staat.

Schoenmaat opmeten via een maattabel

Online kun je verschillende maattabellen googelen. Maar als eerste teken je op een vel papier de platte voet op de grond over. Je meet daarna van de uiterste hiel tot de verste puntje teen de centimeters op. Vervolgens leg je deze naast het meetsysteem. En daar kun je de schoenmaat aflezen die je nodig hebt. Zie een voorbeeld hieronder:

hoe-maat-kinderschoenen-meten
Schoenmaattabel

Maar…

Waar op te letten bij het opmeten van de schoenmaat

Zodra je verschillende maatsystemen of maattabellen vergelijkt kun je verschillen ontdekken. Het is net als met kleding.
Er is altijd wat verschil in de maten tussen verschillende merken. Denk bijvoorbeeld aan het kledingmerk Esprit en de Hema. (megaverschil)

Een les die ik hier heb geleerd is dat je alert moet zijn welke maattabel het merk van je keuze hanteert. Vaak vind je, wanneer je online wilt bestellen, een maattabel op de website van een bepaald merk. Superhandig, zo weet je precies welke schoenmaat je kunt bestellen bij een favoriet merk.

De andere les die ik heb geleerd, switch niet teveel tussen verschillende merken. Het kan je namelijk veel tijd kosten om steeds de juiste schoenmaat bij het juiste merk uit te vinden. Het is geen wet natuurlijk, een nieuw merk proberen is hartstikke leuk, maar ik merk dat ik op een gegeven weet wat ik aan een bepaald merk heb. En dat werkt prettig.

De meerwaarde om in een winkel de schoenmaat op te meten

Toch is er ook veel toch veel te zeggen om een bezoekje te brengen aan een schoenwinkel. Behalve namelijk de schoenmaat is er meer waar je op kunt letten bij het kopen van schoenen voor je kinderen.

Zo kan een kind bijvoorbeeld een hoge wreef hebben of een hele smalle voet. Bij beiden eigenschappen zul je merken dat niet elke schoen geschikt is, al hebben ze allemaal dezelfde maat. Dan is het fijn om de juiste informatie in te winnen bij een verkoper of verkoopster.

Het kost misschien even tijd, maar je voorkomt er een hoop miskopen mee. Of terugzendingen.

Een andere grote meerwaarde die ik heb ervaren is dat de kinderen ook zelf zien welke keuzes er zijn. Zeker als ze al een bepaald model schoen in gedachten hebben, dan kunnen ze makkelijker kiezen.

Waar kun je nog meer op letten bij het kopen van kinderschoenen?

Er zijn tegenwoordig zoveel leuke kinderschoenen verkrijgbaar. Zelf vind ik Shoesme kinderschoenen altijd een fijn schoenenmerk. Elk merk heeft zo zijn eigen kenmerken in verschillende leeftijdsklasse. Dus waar kun je nog meer op letten?

Soepel of stevige schoenen

Voor de echt hele kleintjes die net hun eerste stapjes maken is een flexibele schoen toch echt het prettigst. Maar voor de kinderen die al veel buitenspelen in de speeltuin kun je al snel stevigere schoenen aanschaffen. Dat beschermt hun voeten beter met al dat klauteren en struinen. En met een stevige neus kan je schoen ook een lange tijd mee.

Een stevige hiel is ook belangrijk. Zodat ze niet steeds uit de schoen glippen. Dit kan voor ongelukjes zorgen, maar ook voor overbelaste voeten, wat weer pijn geeft bij het lopen. Even opletten dus!

Sluiting van de schoen

Dit was voor mij ook echt een eyeopener in de wondere wereld van de schoenen, namelijk dat de sluiting van de schoen enorm kan bijdragen aan het draagcomfort.

Zo werkt een klittenbandsluiting en een vetersluiting heel fijn omdat beiden verstelbaar zijn. Bijvoorbeeld bij warm weer of warme voeten kun je de sluiting makkelijk wat losser zetten. Of wanneer je kindje van nature een hoge wreef heeft.

Waar moet je op letten bij het kopen van kinderschoenen

Hopelijk heb ik je met deze tips over het opmeten van de juiste schoenmaat en tips bij het kopen van kinderschoenen een beetje kunnen helpen. En mocht je nog tips zoeken voor het kopen van baby en kinderkleding dan heb ik hier een leuk artikel geschreven.

Delen is lief

Hoe meet je de juiste maat voor kinderschoenen mamameteenblog.nl


Plaats een reactie