Hoe gebruik ik mijn smartphone op een gezonde manier?

Bol AlgemeenBol Algemeen

Last Updated on 4 oktober 2023 by Barbara

mijn smartphone gezond gebruiken mamameteenblog.nl

Afgelopen week stond er een berichtje op NOS.nl over het telefoongebruik van jongeren. De kop van het artikel heet: ‘Helft van de kinderen tussen 9 en 13 vindt zichzelf telefoon verslaafd.’ En ik moet zeggen dat ik het wel herken de signalen die kinderen afgeven over het gebruik van hun smartphone. Sterker nog, ik herken mijzelf er ook in. Hoe heerlijk is het om even die verloren minuutjes weg te scrollen op je smartphone.
Zonder mijn smartphone kan ik ook niet meer. Alles staat erop. Mijn agenda, mijn notities, mijn bankzaken, mijn favoriete shop apps en natuurlijk een paar spelletjes. O en mijn social media. Niet voor niets wil ik een goede smartphone of een iPhone 14 kopen? Ik wil wel bij blijven.

Maar ben ik echt smartphone verslaafd. Of zijn wij hier allen thuis ‘verslaafd’? Wat is dat eigenlijk, verslaafd zijn aan je telefoon? Ik heb het opgezocht. Op mijn smartphone natuurlijk.

Volgens Digiminderen.nl ben je verslaafd als:

Je hebt een telefoonverslaving wanneer je dagelijkse leven verstoord wordt door je telefoongebruik. Wanneer je bijvoorbeeld elke keer te laat komt bij een afspraak waarbij je nog een spelletje op je telefoon aan het spelen was.

Ik denk niet dat ik volgens deze definitie verslaafd ben. Maar ik voel me soms wel afhankelijk van het toestel. En ik denk dat we dat hier in huis met zijn allen wel een beetje zijn.

Is dat erg? Het is hoe je het bekijkt. Feit is dat je noodzakelijker wijs als jongere en als ouder niet meer zonder een smartphone kan. Werk en school zijn ermee verbonden. Net als je agenda en je bankzaken. Maar misschien ook je hobby’s.

Een goede en fijne smartphone helpt daarbij Zo ben ik gek op foto’s maken met mijn smartphone, om ze daarna te bewerken. Ik heb dan ook een smartphone die mooie foto’s maakt en hier voldoende geheugen voor heeft. Zoals de
iPhone 14 dat heeft . En dat hij een accu heeft met een lange levensduur en met een always-on-scherm, zodat ik ook op onverwachte momenten leuke foto’s kan maken van mijn kinderen of katten.

Zo gebruik ik hem al snel nodig voor verschillende dagelijkse bezigheden.

Tips voor een gezond gebruik van mijn smartphone

Maar er staan natuurlijk ook apps op mijn telefoon die rustig wat minder aandacht van mij kunnen hebben. Ik denk dan aan spelletjes of social media. Hoe kan ik daar beter mee omgaan en hoe ga ik daarin te werk? Hoe zorg je dat ik minder afhankelijk word. Hieronder heb ik zeven handige tips gevonden, die ik zelf heb ik getest en uitgeprobeerd. Misschien heb jij er ook wat aan.

Zet je meldingen of push berichten uit via ‘instellingen’

Zet je meldingen uit van alle apps die aandacht van je vragen, maar niet noodzakelijk is. Dit kun je doen via je instellingen op het startscherm. Zo hoor en zie je geen pushberichten binnenkomen. En ben je minder snel geneigd je telefoon erbij te pakken. Geeft al veel meer rust.

Vertel iedereen wat je doel is

Omdat je het anders wilt doen, is het slim om dit aan je vrienden en familie te vertellen, dan weten ze waarom je minder snel reageert op een berichtje. Desnoods maak je er een leuke post van Social Media. Vraag ze als het dringend is je te bellen.

Check twee keer per dag je social media

Leer jezelf aan om maar twee keer per dag je social media te checken. Zelf doe ik dat in de ochtend/ middag en in de avond, als ik op de bank zit.
Ik mis niets belangrijks, heb ik gemerkt. En het is niet erg om pas later op de berichten van je vrienden te reageren. Ze zullen het vast begrijpen. Je hebt tenslotte nog een leven, nietwaar? En de controle.

Leg je telefoon weg uit het zicht

Leg je telefoon uit het zicht, dan heb je minder de drang om hem steeds te pakken. Het liefst in een andere kamer. Dat helpt echt. Of zet je mobiel ’s avonds na een bepaalde op stil of zelfs helemaal uit. Ik merk echt dat het lastig is, maar dat ik steeds minder de neiging heb om steeds mijn telefoon te pakken. Ook niet meer vlak voor ik ga slapen.

Maar ik gebruik mijn mobiel als wekker?

Maar wat als je je smartphone als wekker gebruikt? Stel je wekker een keer per week in, dan hoef je niet elke avond voordat je gaat slapen nog je telefoon te openen. En word je ook niet verleid om toch nog even je mail te checken. Of je Insta.

Verwijder ’tijdelijk’ een paar apps

Mijn dochter verwijdert in drukke schooltijden gewoon een paar apps. Daarna kan ze ze er wel weer op zetten. Maar het geeft haar net dat duwtje om niet steeds te kijken. Slim toch? En het werkt voor haar heel goed.

Begin en eindig je dag smartphoneloos

Begin je dag zonder mobiel en eindig je dag ook zo. Dat geeft zoveel rust. Doorloop in de ochtend eerst je ochtendritueel en kijk daarna pas op je telefoon. Ook in de avond helpt het om een uur voor het slapen gaan niet naar een beeldscherm te kijken. Slaap je trouwen ook beter van.

Gezond omgaan met mijn mobiel

Ik hoop dat ik je een beetje heb kunnen helpen met deze tips. Voor mij werken deze tips goed en geeft het me een minder afhankelijk gevoel. Een telefoon is natuurlijk ook gewoon leuk. Zeker wanneer je net een nieuwe hebt gekocht, zoals ik. Dus wees redelijk en eerlijk. Ook voor je kinderen.

En mocht je nog tips voor mij hebben. Laat ze weten in de comments!

Hoe gebruik ik mijn smartphone op een gezonde manier mamameteenblog.nl

Plaats een reactie