Last Updated on 16 augustus 2024 by Barbara
Flesvoeding: er zijn tegenwoordig veel verschillende soorten op de markt. Maar als ouder wil je natuurlijk alleen het beste voor je kindje. Ook wat voeding betreft. Borstvoeding is nog altijd de beste voeding voor je baby, maar het geven van borstvoeding is niet voor iedereen vanzelfsprekend. Als borstvoeding niet lukt, welke opties zijn er dan voor flesvoeding? En hoe maak je de keuze? In dit artikel zetten we de verschillende soorten flesvoeding op een rij.
Inhoud
Flesvoeding op basis van leeftijd
Een van de bekendste verschillen in soorten flesvoeding, is de voeding op basis van leeftijd. Per leeftijdsfase verschilt de behoefte van je kindje en is er een andere flesvoeding nodig. Voor kindjes van 0 tot 6 maanden spreken we van zuigelingenvoeding. Als je kindje 6 tot 12 maanden is, dan kun je Opvolgmelk geven. Dit is vaak al in combinatie met hapjes of vast voedsel. Peuters van 1 jaar of ouder krijgen groeimelk of peutermelk. Peuters kunnen langzaam ook ‘gewone’ melk gaan drinken.
Voeding op dierlijke of plantaardige basis
De meeste flesvoeding op de Nederlandse markt is gemaakt op basis van koemelk. Maar wist je dat er ook andere soorten flesvoeding te krijgen zijn? Denk bijvoorbeeld aan flesvoeding op basis van sojamelk of geitenmelk. Geitenmelk is ongeveer net zo vet als koemelk. Geitenmelk is iets witter en anders van smaak. Het een is niet beter dan het ander, want alle soorten flesvoeding moeten voldoen aan wettelijke richtlijnen. Waar je voor kiest, hangt volledig af van je eigen voorkeur.
Flesvoeding bij kwaaltjes of diëten
Naast de standaardvoedingen zijn er ook verschillende soorten opvolgmelk beschikbaar voor kinderen met ‘kwaaltjes’. Denk bijvoorbeeld aan flesvoeding bij maag-darmklachten, blijvend hongerige baby’s, veel spugen (reflux) of allergieën. Als je vermoed dat je kindje ergens last van heeft, overleg dan altijd eerst met je (huis)arts of het consultatiebureau voordat je van voeding verandert.
Flesvoeding bij maag-darmklachten
Sommige baby’s hebben last van darmproblemen. Van darmkrampjes tot moeizame ontlasting: de klachten kunnen variëren. Ieder kind is anders en daarom adviseren wij altijd om in het geval van heftige en/of aanhoudende klachten contact op te nemen met de huis- of consultatiearts. Deze is bekend met de specifieke situatie van je kind en kan daarom als geen ander inschatten of verder onderzoek of speciale voeding nodig is.
Voeding voor hongerige baby’s
Je kindje heeft net de fles gehad, maar huilt na enkele minuten weer omdat hij honger heeft. Wat doe je dan? Je wil je kindje ook niet overvoeden. Voor hongerige baby’s bestaan er flesvoedingen met toevoegingen als rijstebloem. Rijstebloem is een vorm van bijvoeding en mag je baby vanaf 6 maanden hebben. Je kunt er ook een papje van maken. Sommige ouders geven dit hun kindje voor het slapen gaan, om nét dat extra zetje te geven tot een nacht lekker doorslapen.
Flesvoeding als je baby veel spuugt (anti-reflux)
Sommige kindjes hebben moeite om de fles binnen te houden. Ze spugen een groot deel van de melk weer uit (reflux). Er kan dan gekozen worden voor anti-reflux voeding. Anti-reflux voeding heeft een iets andere eiwit-samenstelling en vaak is er johannesbroodpitmeel aan toegevoegd. Dit maakt de voeding iets zwaarder (zonder extra calorieën en energie toe te voegen), zodat de voeding minder makkelijk weer omhoog komt. Je kunt ook zelf een klein beetje johannesbroodpitmeel toevoegen aan de flesvoeding.
Flesvoeding bij allergie of overgevoeligheid
Bij een overgevoeligheid van koemelk of lactose kun je een hypoallergene voeding krijgen. Hierin zit wél koemelk, maar de eiwitten zijn bewerkt. Hierdoor herkent het lichaam ze niet meer als koemelk-eiwitten en krijgt je kindje minder snel een overgevoelige reactie. Hypoallergene voeding of flesvoeding op basis van geitenmelk kun je niet gebruiken als je kindje een vastgestelde koemelkallergie heeft. Beide voedingen bevatten namelijk nog steeds lactose.
Vermoed je dat je baby een allergie heeft? Dan is het altijd raadzaam om dit te overleggen met je (huis)arts, voordat je zelf een andere voeding gaat proberen.