Een leuke manier van leren over dieren voor kinderen

Bol AlgemeenBol Algemeen

Last Updated on 4 oktober 2023 by Barbara

Dieren zijn een geweldige bron van inspiratie voor mensen. Zo vind je ze terug in verhalen, kunst en religie. In de oudheid hadden dieren al een belangrijke rol in verhalen en mythes. Bij de Egyptenaren zie je dit terug, maar ook in sprookjes spelen dieren een grote rol. De fantasie is altijd enorm geprikkeld geweest over dieren en hun eigenschappen. Iets wat je in het spel van kinderen ook vaak terugziet.

Leuk leren over dieren voor kinderen mamameteenblog.nl
Een middel om leren leuker te maken voor kinderen

Dieren en onderwijs 

Je kunt kinderen veel leren over dieren. Zo leren kinderen waar ze leven en hoe ze leven. In welke opzichten ze op ons lijken en op welke gebieden we verschillen. Dat kan uit boeken en door video’s te kijken. Zelf vond ik het vroeger altijd al reuze interessant om encyclopedieën door te bladeren en over diertjes te leren.

Waarom kinderen over dieren willen leren 

Leren moet ook leuk zijn. Dat maakt leren ook effectiever. Iets wat de interesse trekt en indruk maakt, blijft meestal hangen. Veel kinderen vinden dieren leuk en interessant. Er zijn zo veel interessante weetjes over ze. Het feit dat spinnen acht ogen hebben is al verbazingwekkend vind je niet? 

Een ander bijzonder dier is de octopus. Deze ongewervelde dieren hebben niet 1 stel hersenen. Maar zowel in 1 de kop als in elke van de 8 afzonderlijke armen. Octopussen kunnen zich aan verschillende omstandigheden aanpassen en zijn ontzettend intelligent. Dit komt doordat de octopus veel verschillende prooien en vijanden heeft, en elke prooi of vijand vereist een aparte jacht of vlucht techniek.  

Speelgoed beesten

Mooie speelgoed dieren zijn een handig hulpmiddel om kinderen te helpen leren. Zelf ben ik altijd fan geweest van de diertjes van het merk CollectA. Kinderen van jonge leeftijden (tot 3 jaar+ -) kun je sleutelervaringen laten opdoen door simpele spelvormen. Zo kun je categoriseren en ze per land of per soort (waterdieren/ landdieren) indelen. Je kunt ze helpen leren series te maken, bijvoorbeeld klein naar groot. Je kunt een peuter ook op een leuke manier leren tellen met dit hulpmiddel, zie de foto hieronder. 

leren over dieren tellen mamameteenblog.nl

Zo zijn er nog veel andere spelvormen te bedenken als bijvoorbeeld het maken van diergeluiden en natuurlijk de namen van dieren om de geletterdheid te stimuleren. Dit speelgoed is niet alleen leuk voor jonge kinderen. De bekende Schleich paarden zijn bij veel meisjes van een jaar of 10 weer ontzettend leuk. En ook zijn er verzamelaars die enthousiast worden van de dierfiguren.

Kortom: dieren zijn interessant voor alle leeftijden. De dierenwereld is ongelimiteerd in feitjes en leerzame aspecten van alle wezens die op de aarde rondlopen. De interesse in alle diersoorten zal voor nog veel bijzondere persoonlijke ontdekkingen zorgen en maakt nog enthousiaster om te leren met dit extra hulpmiddel.

Bol AlgemeenBol Algemeen

Plaats een reactie