10 tips voor het succesvol verkopen op Marktplaats

Bol AlgemeenBol Algemeen

Last Updated on 15 augustus 2023 by Barbara

tips verkopen marktplaats mamameteenblog.nl

Het verkopen op tweedehands websites is steeds populairder aan het worden. Een van mijn meest gelezen artikelen is het artikel: De 7 beste websites om je spullen te verkopen. Het artikel is alweer van even geleden, maar het onderwerp is actueler dan ooit.
Het kopen en verkopen van tweedehands artikelen is voor veel mensen steeds meer de norm, gelukkig. Maar hoe krijg je meer succes op Marktplaats? Lees hier 10 tips voor het succesvol verkopen op Marktplaats!

Zelf zijn we ook handig geworden in het kopen en verkopen van spullen online. We hebben onze halve huisraad verkocht via marktplaats begin 2020, toen we vlak voor de Covid epidemie op punt van emigreren stonden. Helaas staat dat plan even in de ijskast. 

Maar de smaak hebben we te pakken gekregen van het online verkopen en kopen. Zo was er
pas een nieuw koffiezetapparaat nodig en ja, die hebben we gekocht via Marktplaats. Maar we verkopen ook nog steeds veel online. Zoals fietsen, kleine meubels, boeken, een doos Duplo, een Nintendo WI en nog veel meer. Maar hoe doe je dat? Goed verkopen?

Er zit een psychologie achter verkopen op Marktplaats

Bedenk dat je niet de enige bent die een bepaald product wilt verkopen. Je dient dus op te vallen.
Er zullen gerichte kopers zijn die precies weten wat ze zoeken. Er zullen ook kopers zijn die gewoon naar iets leuks op zoek zijn.
Jouw product is er dus maar 1 in een langer rij van advertenties. Hoe val je op tussen al die andere verkopers?

Hieronder deel ik 10 tips die je helpen om te begrijpen hoe jouw artikel sneller verkocht wordt!

Tien tips voor het verkopen van je spullen online

 • Wees altijd eerlijk
 • Maak mooie foto’s
 • Schrijf een goede titel
 • Schrijf een zo volledig mogelijk beschrijving van het artikel of product
 • Stel een realistische prijs vast
 • Bied uitstekende klantenservice
 • Wees voorzichtig met persoonlijke gegevens
 • Bied waarde met extra’s
 • Wees geduldig en bereid om te onderhandelen
 • Zorg voor een veilige transactie

Wees altijd eerlijk

Het klinkt misschien een beetje flauw om te zeggen, maar mensen voelen het wanneer je niet helemaal eerlijk bent in je verkoop.
Het gevolg is toch vaak dat mensen afhaken.
Voorkom dit dus en verkoop eerlijk. 
Zelf geef ik liever meer dan minder informatie over een product. Het maakt dat mensen je sneller vertrouwen en achteraf niet teleurgesteld raken.

Maak mooie foto’s

Mensen houden van plaatjes. We kijken eerst en dan pas gaan we lezen. Goede foto’s zijn echt het halve werk. Al is je beschrijving nog zo nauwkeurig en spontaan, zonder foto komt niemand kijken. Ook niet met een wazige foto trouwens. 

Let dus op de volgende 5 tips bij het maken van foto’s.

 • Let altijd op het licht!
 • Zorg dat het artikel of product goed te zien is, dus geen schemerlicht of in de avond foto’s maken. Heb je de mogelijkheid, gebruik natuurlijk licht en op de beste tijd van de dag. Per seizoen is dat anders, maar let er maar eens op. Het helpt je echt om een product beter te verkopen.
 • Maak 1 algemene foto, waarop het hele product te zien is en de eventuele accessoires.
 • En gebruik deze foto als de eerste foto die de kopers zien. 
 • Probeer minimaal 5 foto’s te gebruiken. Hoe meer details men kan zien, hoe meer betrouwbare info je geeft.

Product fotografie is een vak. Dus probeer jezelf zoveel mogelijk tips eigen te maken.

Schrijf een goede titel

De titel is waar je kopers op zoeken en als eerste lezen. Probeer hier al zoveel mogelijk informatie te geven, dat geeft de kopers meer duidelijkheid. 

 Hier volgen enkele tips waarop je kunt letten wanneer je de titel schrijft:

 • Wees duidelijk en vertel wat je precies verkoopt.
 • Blijft objectief, dus gebruik geen woorden zoals mooie, geweldige of super.
 • Vermeld enkele belangrijke details, zoals bij een Limited Edition of wanneer iets stuk is.
 • Gebruik woorden waar mensen op zoeken in de zoekbalk. In het voorbeeld gebruiken we zowel driezitsbank als leren bankstel. Dat zijn twee zoekwoorden waar mensen naar zoeken. Deze advertentie wordt daar dus op gevonden.
 • Bedenk op welke woorden je zelf zou zoeken. Vul deze in het zoekvenster in. En zie welke advertenties er naar voren komen. Klik op een paar advertenties, kijk naar de foto’s, hun titel en beschrijving en of ze de advertenties veel likes heeft. Zelf controleer ik ook of de verkoper een pro is en of deze al veel verkopen heeft gehad. Gebruik al deze info in je eigen advertentie en geef hier een persoonlijke tintje aan. Zie in de volgende tip welke info nog meer belangrijk is!

Schrijf een duidelijke en volledige productbeschrijving


Geef gedetailleerde informatie over het product, inclusief merk, model, staat, afmetingen, en eventuele gebreken. Wees eerlijk en transparant om teleurstellingen te voorkomen. Gebruik ook relevante zoekwoorden in je beschrijving om de vindbaarheid te vergroten.
Hier volgt een stappenplan voor het schrijven van een volledige productomschrijving:

 • Schrijf meer dan 2 regels over je product. Soms zetten mensen zelfs auto’s op Marktplaats, met slechts enkele regels omschrijving. Gebruik de ruimte die je hebt om over het product te schrijven.
 • Begin met een samenvatting of inleiding over je product waarin je alle belangrijke punten opnoemt.
 • Controleer je tekst op taalfouten.
 • Probeer een leuke schrijfstijl aan te houden waarin je enthousiasme over het product naar voren komt.
 • Gebruik punten, komma’s, alinea’s en dik gedrukte woorden om de tekst visueel mooier te maken.
 • Verwijs naar je contactinformatie.
 • Soms kan het gebruik van humor positief uitpakken.

Stel een realistische prijs vast


Onderzoek vergelijkbare producten op Marktplaats om een idee te krijgen van de marktprijs. Wees realistisch en redelijk bij het vaststellen van de prijs. Houd er rekening mee dat potentiële kopers vaak willen onderhandelen. Denk van tevoren na wat je er minimaal voor wilt hebben en geef bij het bepalen van je prijs hier wat ruimte om te onderhandelen. Dan is bij een verkoop iedereen blij.

Bied uitstekende klantenservice


Reageer snel en vriendelijk op vragen en bied een goede klantenservice. Wees bereid om extra foto’s te sturen, informatie te verstrekken en eventuele twijfels weg te nemen. Een positieve klantervaring kan resulteren in positieve recensies en herhaalde aankopen.

Wees voorzichtig met persoonlijke gegevens


Bescherm je privacy door voorzichtig om te gaan met persoonlijke gegevens. Geef geen persoonlijke informatie in je advertentie en deel deze alleen met serieuze kopers via privé-berichten.

Bied waarde met extra’s bij je verkopen op Marktplaats


Overweeg de mogelijkheid om extra’s aan te bieden. Zo maak je je advertentie aantrekkelijker. Denk aan een gratis accessoire of een goede tip. Dit kan potentiële kopers overtuigen om voor jouw product te kiezen in plaats van dat van de concurrentie.

Wees geduldig en bereid om te onderhandelen


Het verkopen van producten kost tijd. Neem ook tijd ervoor en heb geduld. Wees bereid om te onderhandelen over de prijs (tenslotte heb je daar al rekening mee gehouden, nietwaar? De meeste kopers willen graag afdingen, dus sta open voor redelijke biedingen. Want onderhandelen is het spel van het gunnen.

Zorg voor een veilige transactie


Veiligheid voor alles! Ook bij het verkopen en betalingen. Neem de nodige voorzorgsmaatregelen bij het afronden van de transactie. Marktplaats biedt hier veel mogelijkheden in. Ontmoet de koper op een openbare plaats, controleer de betaling en gebruik altijd een veilige betalingsmethode.

Conclusie over het verkopen op Marktplaats

Het verkopen van producten op Marktplaats kan echt een winstgevend zijn. Of je nu af en toe een product verkoopt of regelmatig gebruik maakt van Marktplaats; maak goed gebruik van de tips!

Heb geduld, veiligheid voorop en geniet van het proces van een verkoop!

Wil je echt een pro worden dan kun je dit geweldige boek lezen.

10 tips voor het verkopen op Marktplaats mamameteenblog.nl

Bol AlgemeenBol Algemeen

Plaats een reactie