Zo organiseer je een sportdag op het schoolplein

Bol AlgemeenBol Algemeen

Last Updated on 10 december 2021 by Barbara

sportdag op het schoolplein mamameteenblog.nl

Na een jaar van veel binnen zitten en weinig bewegen zijn kinderen wel toe aan wat sportieve activiteiten. Daarom kan het als school en/of ouderraad leuk zijn om een sportdag op het schoolplein te organiseren. De voordelen hiervan? De kinderen zijn dan lekker in de buitenlucht bezig en als school hoef je geen locatie te regelen en af te huren. Ben je een ouder of leerkracht op een basisschool en vraag je je af hoe je dit aanpakt? Je leest het in dit artikel!

Zorg voor veiligheid

Veiligheid staat natuurlijk altijd voorop. Daarom is het verstandig om van tevoren eerst goed na te denken over de begeleiding tijdens de sportdag. Je zou bijvoorbeeld aan de ouders kunnen vragen of zij op die dag, of een deel van de dag, kunnen meehelpen bij de activiteiten. Zorg ook altijd dat er minstens één leerkracht aanwezig is met een BHV-certificaat en dat er een verbandtrommel in de buurt is. Kinderen kunnen op zo’n dag enthousiast en uitbundig zijn en een ongelukje zit dan in een klein hoekje. 

Schoolplein voorbereiden

Deze tip ligt in het verlengde van het zorgen voor veiligheid. Het is belangrijk om voordat de sportdag begint het schoolplein grondig op te ruimen en schoon te maken. Je wil niet dat één van de kinderen bijvoorbeeld in een stuk glas trapt. Als alles eenmaal netjes is kun je met stoepkrijt vlakken tekenen waarin de verschillende activiteiten worden uitgevoerd. Je kunt de vlakken nummeren zodat de kinderen weten waar ze na iedere activiteit naartoe moeten. Extra tip: dit kun je de kinderen natuurlijk ook laten doen; zij vinden het leuk om met stoepkrijt in de weer te zijn!

Bedenk de activiteiten

Het leukste is om de kinderen te laten meedenken met de sportdag. Wat vinden zij leuk om te doen? Aan de hand van hun inbreng kun je spellen en activiteiten bedenken. Beschikt het schoolplein over toestellen, of bijvoorbeeld over een doel of basketbalnetten? Dan is het natuurlijk erg handig om deze tijdens de sportdag te gebruiken. Als het schoolplein alleen maar betegeld is kun je overwegen om voor sommige activiteiten speciale matten te huren of aan te schaffen zodat de kinderen, als ze vallen, zich minder bezeren.

Creëer een groepsgevoel tijdens sportdag

Tijdens een sportdag kun je kinderen goed leren samenwerken. Zo maken ze kennis met groepsgevoel en teambuilding. Het beste is dan om de kinderen per klas te laten samenwerken als team. Je kunt dan petjes bedrukken of sokken bedrukken in verschillende kleuren en met het logo van de school, om zo duidelijk te maken wie in welk team hoort. Wat ook een goed idee is, is om de leerlingen van groep acht wat meer verantwoordelijkheid te geven; laat hen bijvoorbeeld de teamcaptains van de andere klassen zijn.

Genoeg eten en drinken

De kinderen zullen veel bewegen, zorg dus dat er altijd genoeg eten en drinken aanwezig is tijdens de sportdag. Dit is vooral erg belangrijk als het warm is! Als je twijfelt of de kinderen zelf genoeg consumpties meekrijgen van thuis kun je vooraf tasjes maken met daarin een flesje drinken, fruit en wat koekjes. Plan dan halverwege de dag een moment waarop iedereen gezamenlijk gaat eten.    

Heeft de school van jouw kinderen wel eens een sportdag op het schoolplein georganiseerd?

Zo organiseer je een sportdag op het schoolplein Mamammeteenblog.nl

Plaats een reactie