Uitgerekende datum berekenen: Hoeveel weken ben je zwanger?

Bol AlgemeenBol Algemeen

Last Updated on 1 mei 2022 by Barbara

Berekenen uitgerekende datum mamameteenblog.nl

De uitgerekende datum geeft aan wanneer je de bevalling kunt verwachten. Minder dan vijf procent van de vrouwen bevalt echter exact op die datum. Toch geeft het een goede aanwijzing van je zwangerschapsduur. Je kunt toeleven naar deze datum en je voorbereiden voor de komst van je kindje. De bevallingsdatum speelt ook een belangrijke rol bij beslissingen van je verloskundige. Maar hoe bereken je deze datum? Je leest het hieronder.

Uitgerekende datum berekenen

Tijdens de zwangerschap is jouw uitgerekende datum belangrijk voor de verloskundige of gynaecoloog om de ontwikkeling van je baby in je buik in de gaten te houden op grond van de zwangerschapsduur en dit te kunnen vergelijken met hoe jouw baby zich ontwikkelt. Een verloskundige, huisarts of gynaecoloog kan de exacte uitgerekende datum berekenen voor je. Dit doen ze op basis van jouw informatie over je laatste menstruatie en cyclusduur en tijdens de termijnecho.

Echter kun je zelf ook alvast berekenen wat jouw bevallingsdatum is. Dit doe je door een handige tool van 24Baby waarmee je de datum kan berekenen. Hiermee krijg je meer inzicht in hoeveel weken zwanger je bent en wanneer je je kindje kunt verwachten. 

Zelf je bevallingsdatum berekenen

Als je de bevruchtingsdag weet, kun je zelf je uitgerekende datum berekenen door 38 weken (266 dagen) op te tellen bij de dag van de bevruchting. Maar hoe weet je de bevruchtingsdag? Als je nog weet wanneer de conceptie plaatsvond en/of de ovulatiedatum was, kun je waarschijnlijk de bevruchtingsdag nog redelijk uitrekenen. De ovulatiedatum is de dag van de eisprong. De rijpe eicel verlaat op die dag de eierstok en kan maximaal 24 uur bevrucht worden.

Als je de conceptiedatum en/of ovulatiedatum niet meer weet, kun je de eerste dag van je menstruatie gebruiken. Tel 40 weken (280 dagen) bij de eerste dag van je menstruatie op. Omdat de ovulatiedatum afhankelijk is van de lengte van je menstruatiecyclus, moet je dit nog wel corrigeren wanneer je menstruatiecyclus langer of korter is dan 28 dagen.

Beval je precies op de uitgerekende datum?

Houd er rekening mee dat maar weinig vrouwen precies op de uitgerekende datum bevallen. De meeste zwangere vrouwen bevallen tussen de drie weken voor en twee weken na de bevallingsdatum. Als je meer dan twee weken over tijd bent, wordt serotien genoemd. De gynaecoloog zal je dan inleiden in het ziekenhuis.

Ben jij precies op je uitgerekende datum bevallen?

Uitgerekende datum berekenen Mamameteenblog.nl

Plaats een reactie