Tips: Maak je huis veilig en babyproof

Bol AlgemeenBol Algemeen

Last Updated on 9 mei 2022 by Barbara

Joepie, een baby op komst! En niet zomaar een baby, jouw eigen kleine wondertje wordt binnenkort op de wereld gezet. Hoe ga je ervoor zorgen dat je kleine spruit in een waar paradijsje wordt geboren dat ook nog eens op-en-top babyproof is? Hier volgen wat tips en trucs voor een veilig en babyproof huis. 

tips-veilig-en-kidsproof-huis-mamameteenblog.nl_

Safety first

Je kleintje zal na een paar maanden al op z’n knietjes de hele wereld gaan verkennen. Die wereld, jouw huis, ligt in jouw handen. Neem dus een aantal veiligheidsmaatregelen:

 • Traphekjes: je kind is ongetwijfeld een waar talent in het kruipen, maar voor het afkruipen van een trap heeft ‘ie nog geen diploma. Voorkom dat je kleintje tijdens een kruiptocht per ongeluk van de trap valt en plaats traphekjes onder- en bovenaan de trap. En wees hier echt op tijd bij, want het gaat zo snel, geloof me, ik weet het.
 • Hoekbeschermers en kindersloten: tafels, kastjes, vensterbanken, er zijn genoeg puntige voorwerpen in een huis aanwezig. Elke punt is een potentieel gevaar voor je kleine druif tijdens de kruip- en wandeltochten. Hoe vaak ik niet een kinderhoofdje rakelings langs een scherpe hoek heb zien gaan. Pffff. Zorg er dus voor dat elk hoekje goed beschermd is met hoekbeschermers. Op de lage lades en kastjes plaats je kindersloten om te voorkomen dat je kleintje deze open trekt. Let bij het kopen van een veiligheidssysteem wel goed op welk systeem je bij welk kastje nodig hebt.
 • Stopcontactbeveiliging: twee nieuwsgierige handjes gaan ongetwijfeld op ontdekkingsreis door je huis. Voor deze reis heeft je kleintje energie nodig, maar het is natuurlijk niet de bedoeling dat ‘ie deze energie krijgt door z’n kleine vingertjes in het stopcontact te steken. Bescherm daarom je stopcontact met een stopcontactbeveiliger.
 • Babyfoon: een babyfoon is dé telefoon om te ‘bellen’ met je kleine druif. Hiermee geniet je van alle geluidjes die je kleintje maakt in de slaapkamer. Zo weet je precies wanneer je kind huilt, slaapt of behoefte heeft aan aandacht. Daarnaast heeft deze babyfoon geen hoesjes nodig, ideaal! Vind je het wel leuk om hem te stylen naar je eigen smaak? Dan kun je er altijd nog leuke patches of stickers op plakken.
 • IP-Camera: Waarom deze ook handig kan zijn voor jou en je baby, lees je hier. 

Gadgets, babyproof en veilig, voor in huis

Nu je huis veilig is voor de baby, zijn er ook verschillende gadgets die absoluut niet mogen ontbreken in het leven van je kleintje. Naast een wieg, een commode, een speen en een kast vol met luiers zijn dit absolute baby must haves:

 • Nachtlampjes + muziekdoos = baby heaven: zorg voor een fijne omgeving voor je baby om in te slapen. Baby’s zijn dol op zachte geluidjes en geprojecteerde lichtjes. Op deze manier gaan ze 100% ontspannen dromenland binnen.
 • Ledikant met wieltjes: in de eerste paar weken is het fijn om je kleintje zo dicht mogelijk bij je te hebben. Een ledikant op wieltjes rijd je overal gemakkelijk heen, zodat je jouw kleine spruit goed in de gaten kunt houden tijdens je dagelijkse werkzaamheden.
 • Rammelaar: een rammelaar is gemakkelijk vast te pakken voor een baby en het allerleukste is: hij maakt geluid! Je kleintje zal hier uren zoet mee zijn.
 • Wipstoel: een wipstoel is de perfecte stoel voor jouw kindje. In deze stoel kan je kind bij de eerste hapjes een beetje rechtop zitten en hierdoor gemakkelijk het eten doorslikken. Daarnaast kan je kleintje de omgeving goed verkennen en ook nog heen en weer gewiegd worden. Er zijn zelfs wipstoeltjes met batterijen verkrijgbaar waarmee je met verschillende ritmes de stoel laat veren. Let hierbij wel goed op het veiligheidsmerk bij het aanschaffen van een wipstoeltje dat kan schommelen en schommelen.

Veilige babykleding

Naast gadgets en beveiliging in huis, is ook het vullen van de kledingkast van je kleintje nog best een uitdaging. Met de volgende kledingstukken sla je nooit de plank mis:

 • Kruippakje: dat je kleintje kilometers aan kruiproutes gaat afleggen staat al vast. Een ideaal en veilig hulpmiddel tijdens deze tochten is een kruippakje. Dit staat niet alleen super schattig, maar mag ook gerust wat slijtage oplopen. Een aanrader is om per maand een kort filmpje op te nemen van je kleintje tijdens het kruipen. De voortgang van deze kruip momentjes zijn namelijk goud waard. Doe dit met een booktype General Mobile GM5 Plus hoesje die je gemakkelijk in de juiste positie plaatst. Zo creëer je filmmateriaal om nog jarenlang van te genieten!
 • Slofjes: minischoentjes zijn echt super schattig om aan te doen bij je kleine spruit, maar aan het begin van hun eerste levensjaar hebben ze deze nog niet nodig aangezien er alleen maar gekropen wordt. Besteed het liever aan slofjes en bespaar hiermee geld.
 • Broek met voetjes: baby’s kunnen nogal spartelen en hiermee hun sokjes of slofjes uittrappen. Heb je een lange tocht voor de boeg? Dan is het wellicht slim om je kleintje een broek aan te trekken waar voetjes aan vast zitten, zodat je niet op hoeft te letten of de slofjes uitgaan.
 • Rompertjes stylen: rompertjes zijn niet alleen een basisproduct, je kunt de rompertjes zo leuk maken als je zelf wilt. Laat ze bedrukken met een leuk patroontje, tekstje of foto via spreadshirt.nl en leef je uit! Houd je sowieso van creatieve, unieke designs en wil je maar wat graag de wereld laten weten dat je een klein wondertje hebt? Dan kun je naast een zelfontworpen rompertje, ook bijvoorbeeld je eigen telefoonhoesje maken met een schattige foto of tekstje.
 • Materiaal kleding: je kleintje ligt het grootste gedeelte van de dag. Daarom is het belangrijk dat de kleding zacht is en goed ademt. Ga dus altijd voor katoen. En beter nog voor biologisch katoen.

Dit Amerikaanse filmpje is op zich wel grappig en laat ook nog wat nuttige tips zien. 

https://youtu.be/E_d_MSR0sKc

Met de bovenstaande tips creëer jij een heerlijke plek voor je baby. Wat zijn de absolute babyproof musthaves in jouw huis?

Dit artikel bevat afbeeldingen van Shutterstock.com
Bol AlgemeenBol Algemeen

Plaats een reactie