Handige tips voor het geboortekaartje van jouw kindje

Last Updated on 19 december 2022 by Barbara

Wanneer ik nu eraan terugdenk, voel ik me een enorme Klungel, een Klungelsmurf. Wat wist ik nu van geboortekaartjes af? Behalve het geboortekaartje, die af en toe door de brievenbus viel, wist ik er weinig van. Veel te weinig, besef ik mij achteraf. Maar ja, je bent zwanger en je moet wat. Dus wanneer je zin hebt in een leuk klungelverhaal van mij of je denkt hier kan ik wat van leren, lees dan vooral verder. 

geboortekaartje tips mamameteenblog.nl

Waar vind je inspiratie voor een geboortekaartje?

Mijn eerste doel was om wat inspiratie op te doen en bij de drukker wat boeken te gaan halen! (Ja, dit is alweer 10 jaar geleden) Drie, dikke en hele zware boeken vol geboortekaartjes! Zoveel kaartjes, door de bomen zag ik het bos niet meer. Te druk, te saai, te tuttig, te lelijk. En aan het einde van het boek wist ik het nog niet. Morgen weer een dag, dacht ik dan!

Hoe ik het nu zou doen? Eerst eens lekker surfen op Pinterest, sowieso leuk om te doen! En alles selecteren en bewaren wat ik leuk vind! Dan komt er vanzelf naar boven wat mijn stijl is. Of ik van lieve of stoere kaartjes houd; of van hippe geboortekaartjes!

Wat zet je op een geboortekaartje?

Nadat ik de drie boeken had door geploeterd op het uiterlijk van het kaartje ( had ik al gezegd dat ze dik waren?), moest er natuurlijk ook nog nagedacht worden over de inhoud. Want wat zet je op een geboortekaartje meisje? Geen idee, nog steeds niet trouwens, zouden er richtlijnen bestaan? Waarschijnlijk wel, maar waar vind je die zo snel? Toen dacht ik dat de naam, het feit dat we een dochter zouden krijgen, de datum, het gewicht en lengte wel voldoende zouden zijn. Tot ik besefte dat er ook gedichtjes op de kaartjes stonden.

Pfff, moet dat ook nog, dacht ik? Ik vind het superleuk bij anderen, maar vond het zo niet bij ons passen. Natuurlijk hebben we het toch maar gedaan. Maar je moet me niet meer vragen welke, ik zou het niet meer weten. Was natuurlijk wel iets heel liefs, dat snap je!

Begin op tijd met de adressenlijst

Nadat ik eindelijk eruit was, wat het kaartje moest worden, heb ik een adressenlijst gemaakt. Dat vond ik best nog wel een klus, ik ben er best wel een even mee bezig geweest. Behalve de directe familie, zijn er ook wat twijfelgevallen. Wie, wat, waar zijn dan toch wel nodige vragen die je beantwoord moet hebben. De wie is wel duidelijk, maar wat is het van je en waar zit je op te wachten? Kaartje of een visite? Naar die verre oom kun je wel een kaartje sturen, die komt toch niet, maar een nieuwsgierige buurvrouw staat natuurlijk zo op de stoep.

Trouwens nu we het toch over de kraamvisite hebben, je kunt ook rustig je kaartje wat later versturen. Door wat drukfoutjes (naam verkeerd enz.) en eerst een proefdruk nog ontvangen (ja, we waren duidelijk niet ervaren) duurde het versturen  bij ons ook wat langer dan we van plan waren. Maar dat had als gunstige bijwerking dat we de kraamvisite wat beter konden doseren.(Let op: dit is een tip)

Meer lezen over mijn zwangerschappen?

Nog meer tips voor een geboortekaartje

Al met al hadden we een superleuk kaartje van mijn eerste kind, mocht je hem willen zien, check dan mijn Instagramaccount. O, en vergeet niet je eigen gegevens erop te zetten, dat was bij onze tweede ons even ontschoten! (Echt waar! #schaam) Schroom ook niet om advies te vragen bij de ontwerper of de drukkerij. Echt, ze hebben de ervaring en de beste tips! En bestel altijd iets meer dan je denkt, want achteraf wil je misschien toch die lieve collega het geboortekaartje geven.

Er zullen vast wel etiquettes bestaan rondom het gebruik van geboortekaartjes, maar je hebt ze niet nodig! Doe vooral wat jullie leuk vinden!

Het artikel bevat o.a. afbeeldingen van Shutterstock.com
Dagelijkse inkopenDagelijkse inkopen

Plaats een reactie