Hoe kun je succesvol een coronatest afnemen bij je kind?

Bol AlgemeenBol Algemeen

Last Updated on 21 juni 2024 by Barbara

Ook je kind kan een coronabesmetting oplopen, ook als de weerstand optimaal is bij je kind dat hebben we hier thuis al ervaren. Wanneer je het vermoeden hebt dat er sprake kan zijn van een besmetting, is het raadzaam om een coronatest uit te (laten) voeren. Maar waar volwassenen dit doorstaan omdat we weten waar we het voor doen, kan het lastiger zijn om een test af te nemen bij je kind. Daarom hierbij een aantal tips voor het testen op een coronabesmetting bij je kind.

coronatest afnemen bij kinderen mamameteenblog.nl

Coronatest met wattenstaafje in de neus

Omdat je kind naar school gaat, is de kans op besmetting groot en is een voorraadje zelftesten kopen aan te raden. Dat is niet per se in het belang van je kind, die waarschijnlijk weinig van de besmetting gaat merken, maar meer om verspreiding van het virus te voorkomen met bijvoorbeeld opa en oma in het achterhoofd. De zelftest met het wattenstaafje dat de neus in moet, kan door je kind als vervelend beschouwd worden, wat het afnemen van de test kan bemoeilijken. Probeer daarom je kind het zelf te laten doen en geef instructies. Leg goed uit wat er precies gebeurt bij het afnemen. Dit kan de angst verminderen en kan het afnemen van de test comfortabeler maken, omdat je kind zelf de controle heeft.

Zo laten we bij de uitleg zien hoe ver het staafje in de neus moet gaan en laten we ze op die hoogte het wattenstaafje vasthouden. Zo weten en voelen ze precies tot hoever het staafje de neus in gaat. Het werkt een stuk prettiger zo, ook voor mijzelf om op die manier een test af te nemen.

Lollypop zelftest

Ben je bereid wat meer uit te geven aan een zelftest als deze makkelijker af te nemen is bij je kind? Overweeg dan om lollypop zelftesten te kopen. Dit zijn speekseltesten die eenvoudiger uit te voeren zijn dan de zelftest met het wattenstaafje. Er hoeven minder stappen doorlopen te worden en het is minder oncomfortabel voor je kind. De lollypop zelftest is een stokje met een sponsje erop die bij je kind in de mond gestopt moet worden en daar moet blijven zitten tot het sponsje zich met speeksel heeft gevuld en de indicator op de zelftest blauw wordt. Vervolgens klik je de test op een testcassette, waarna je binnen 10 tot 15 minuten het resultaat kunt aflezen.

Een superhandig en kindvriendelijke manier, die ik binnenkort zeker ga proberen bij mijn jongste kinderen. Hieronder krijg je een goede indruk hoe het werkt.

coronatest bij kinderen mamameteenblog.nl

Coronatest in de Teststraat

Is het nodig om een officiële test te doen bij een teststraat, bijvoorbeeld omdat de zelftest positief is en je zeker van je zaak wilt zijn? Dan gaat je kind een test tegemoet die minder comfortabel is dan de hierboven genoemde zelftesten. Het kan moeilijk zijn om je kind in bedwang te houden om de test te laten uitvoeren als hij of zij het eng of vervelend vindt. In dat geval kan het helpen om er een beloning tegenover te stellen die ervoor zorgt dat je kind er zelf belang bij heeft dat de test naar behoren afgerond wordt.

Het is fijn wanneer ze van tevoren bij de GGD weten dat je kind het niet fijn vindt. Dan kunnen ze hier rekening mee houden. Benoem dit ook bij het maken van de afspraak.

Leuk zal het niet worden, en de kans bestaat dat het niet bij één keer testen blijft. Juist daarom is het ook goed om een goede strategie te vinden om je kind succesvol te testen op een coronabesmetting.

Je kunt online via de GGD een afspraak maken of telefonisch een afspraak maken op het nummer: 0800-1202

coronatest bij kinderen afnemen Mamameteenblog.nl
Bol AlgemeenBol Algemeen

Plaats een reactie