Is het bij jou thuis al tijd voor glasvezelinternet?

Bol AlgemeenBol Algemeen

Last Updated on 17 maart 2022 by Barbara

Glasvezelinternet is Nederland aan het veroveren met beloftes van super snelle internet verbindingen. Het is het internet van de toekomst, en voor sommige Nederlanders zelfs al van het heden. Is het bij jou thuis al tijd voor glasvezelinternet?

tijd voor glasvezelinternet mamameteenblog.nl

Glasvezel check

Ten eerste is het natuurlijk van belang dat je daadwerkelijk glasvezelinternet kunt krijgen op jouw adres. Daarvoor moet er een aansluitpunt aanwezig zijn in je woning. In sommige gevallen moet dit aansluitpunt nog geactiveerd worden of zelfs aangelegd worden door de provider om glasvezelinternet in jouw woning mogelijk te maken. Ligt er al glasvezel in je wijk, maar nog niet naar jouw huis? Dan zijn de aansluitkosten in veel gevallen voor jouw rekening. Om zeker te weten of er providers zijn die glasvezelinternet en televisie leveren op jouw adres, kun je online een glasvezel check doen. Dan weet je meteen waar je aan toe bent.

Steeds meer ‘zware’ gebruikers

Een belangrijke factor in de keuze om over te stappen naar glasvezelinternet, is de benodigde bandbreedte. De bandbreedte bepaalt hoeveel de verbinding tegelijkertijd aankan. Deze bandbreedte is bij DSL-internet (via de telefoonlijn) en kabelinternet (via de televisiekabel) beperkt. Het gevolg is dat wanneer je met steeds meer mensen tegelijkertijd de internetverbinding gaat belasten de verbinding het niet meer aankan. Dan gaat hij haperen en wordt je verbinding traag. Dat risico ontstaat als je kinderen hebt die steeds meer gebruik gaan maken van de internetverbinding. Het risico op overbelasting van de internetverbinding bij glasvezel is nihil, omdat de bandbreedte van glasvezel enorm is.

Snel en stabiel werken in de cloud met glasvezelinternet

Naast de enorme bandbreedte, staat glasvezelinternet bekend om de hoge downloadsnelheden en de zeer stabiele verbinding. Beide zijn natuurlijk zeer wenselijk, zeker als je kinderen hebt die graag online gamen. Wat daarbij extra helpt, is dat glasvezelinternet het enige type internetverbinding is waarbij de uploadsnelheid even hoog is als de downloadsnelheid. Dat maakt niet alleen online gamen soepeler, maar ook het werken in de cloud gaat daardoor makkelijker omdat het uploaden van bestanden vliegensvlug gaat.

Wel of geen televisieabonnement?

Heb je momenteel een televisieabonnement in combinatie met je internetabonnement? Dan kun je bij het overstappen naar glasvezelinternet nog een keer nadenken of je een televisieabonnement wilt, omdat je niet verplicht bent om beide in combinatie met elkaar te nemen. Steeds meer mensen zien af van een abonnement voor lineaire televisie omdat ze vooral gebruikmaken van streamingdiensten. Je kunt ook besparen door online-tv af te nemen en live televisie te streamen. Dat kan overigens ook met een abonnement op NLZIET. Met jonge kinderen is het wegdoen van je televisieabonnement echter wat minder praktisch.

Pas op ‘glasvezel-kabelinternet’

Wees gewaarschuwd voor aanbieders die je proberen te lokken met aanbiedingen voor wat zij ‘glasvezel-kabelinternet’ noemen. Omdat bij een glasvezelverbinding natuurlijk ook kabels komen kijken, is dit een misleidende term. Wat het in feite inhoudt is dat de verbinding grotendeels via het glasvezelnetwerk loopt, op het laatste deel naar jouw woning na. Dat stukje loopt via de televisiekabel aansluiting in je woning. Dat laatste stukje andere techniek haalt een aantal van de belangrijke voordelen van glasvezelinternet weg. Beschouw ‘glasvezel-kabelinternet’ daarom gewoon als kabelinternet.

Heb je nu DSL-internet, dan is een overstap naar glasvezelinternet een enorme upgrade. Wel moet je rekenen op hogere maandelijkse kosten voor je internet. Heb je nu kabelinternet, dan is het mogelijk dat je met glasvezelinternet zelfs goedkoper uit bent.

Is het bij jou thuis al tijd voor glasvezelinternet Mamameteenblog.nl
Bol AlgemeenBol Algemeen

Plaats een reactie