Een dagje strand met de kids | 5 survivaltips voor ouders

Last Updated on 10 mei 2024 by Barbara

De zomervakantie staat voor de deur en mijn kinderen zijn alweer volop plannen aan het maken. En naar hun koppie kijkend zijn ze er dit jaar ook wel erg aan toe. Ze zijn moe en ze willen rust. Het is ook dit jaar weer een gek schooljaar geweest voor ze. Dus ik begrijp het helemaal. En één ding waar ze echt weer enorme behoefte aan hebben is het strand. Niet dat we daar nooit komen, want we hebben de luxe dat het strand 10 minuten van ons vandaan ligt, dus dat is niet.

survivaltips strand ouders mamameteenblog.nl

Hoog op het lijstje staat een hele dag doorbrengen op het strand. Zelf ben ik gek op het strand, maar een hele dag vind ik best een opgave. Want naast de standaard voorbereiding is het ook noodzakelijk om een lunch en genoeg tussendoortjes in te pakken voor al die ‘hongerige’ buikjes. En vergeet niet genoeg spelletjes voor op het strand en een ehbo-kit. Al met al best een gezeul door het zachte zand eer dat je er eenmaal zit.

Maar als je eenmaal zit, is het natuurlijk alleen maar genieten. Fout. Je moet de hele dag alert zijn en in de zorgmodus staan. Al geldt het laatste voornamelijk voor hele jonge kinderen en kinderen die geen zwemdiploma hebben en slecht luisteren. Gelukkig hebben mijn kinderen daar nooit last van. Kuch. Maar je begrijpt de state of mind.

Toch heb ik de afgelopen jaren mezelf aangeleerd om het leuker en makkelijker te maken voor mijzelf. Hieronder deel ik mijn 5 survival tips voor ouders die alleen met hun kroost naar het strand gaan.

Maak een eigen survivaltas

Dit heb ik echt als een doorbraak ervaren. Met je eigen hippe strandlaken, je eigen flesje met jouw drinken (lees: zonder plakhandjes of zand), jouw eigen lekkere snacks, je waterdichte hoesje voor je smartphone en earplugs (podcasts te luisteren of luisterboek) terwijl je op de kinderen let. Ideaal.

De handdoek is mijn space. Ook al zit ik er alleen maar op. Het is zacht, schoon en bijna zandloos. Mijn plek.

Kies een strategische plek op het strand

De beste plekken zijn trouwens niet altijd de slimste plekken op het strand (denk aan die fijne ligbedden van die hippe strandtent), helaas. Dus parkeer jezelf bij een duidelijk herkenbaar spot. Hier in Kijkduin heb je herkenningspunten op palen met een afbeelding van de tekeningen van Dick Bruna. Zoals bijvoorbeeld Nijntje. Ideaal. Bespreek het met je kids waar ze naar moeten kijken wanneer ze je zoeken.

Een gekleurd zonnescherm of parasol wil ook goed helpen. Neem die wel zelf mee, want als je buren vertrekken met hun roze parasol zijn je kids het herkenningspunt kwijt.

Je wilt natuurlijk niet te ver van het water gaan zitten, want dan heb je beter zicht op je kids, maar let goed op wat het tij is en neem geen risico met je handdoeken. Geloof me, opkomend tij dat gaat veel sneller dan je denkt.

Toch je kind kwijt

Nog steeds voel ik de paniek in mijn buik als ik denk aan die keer dat ik mijn jongste telg kwijt was op het strand. Mijn aandacht was even afgeleid door een wesp. Een tel. En weg was ie. Ik keek naar de waterlijn. Toen naar links, daarna rechts. Niets. De paniek sloeg toe en in split second gingen de vervelendste scenario’s door mijn hoofd. Ik begon meteen als een gek te rennen. Eerst naar links. Luid zijn naam roepend. Toen naar rechts. Er kwamen ook meteen lieve mensen in actie die direct mee gingen zoeken.

Gelukkig had ik mijn jongste een felgekleurde zwembroek aangedaan en hij had standaard zijn zwemvestje aan. (wat overigens al meerdere keren een lifesaver is geweest, maar dat is een ander verhaal). Na meer dan een halve kilometer naar rechts te zijn gerend, vond ik hem huilend en roepend naar mij.

Ik was zo opgelucht, maar het heeft minimaal 10 jaar van mijn leven gekost. Ik heb geleerd dat het echt zo gebeurt kan zijn, maar ook dat er nog steeds lieve, behulpzame mensen zijn die willen helpen. Ik ben ze nog steeds dankbaar.


Hierna heb ik meteen een polsbandje gekocht (ideaal ook voor op vakantie) en hij mocht echt niet meer alleen op het strand lopen. Zijn nieuwsgierige aard bracht hem toen wel vaker in ongewenste situaties, zal ik maar zeggen.

Over beestjes gesproken op het strand

Op het strand vind je helaas ook beestjes. Beestjes die kunnen prikken of kunnen steken. Met een goede antiprik zalf los je een hoop op. Ik heb een tijdje geleden een tube (van het Kruitvat geloof ik) gehad van een vriendin die ook hielp bij kwallenbeten en die tube is goed gebruikt. Dus stop er 1 standaard in je EHBO kit.

Meer tips voor in de EHBO-kit:

  • Een flesje water voor uitspoelen van zanderige ogen of een wondje
  • Pleisters (niet dat deze handig zijn op het strand, maar het idee helpt altijd.
  • Zonnebrand en lippenbalsem
  • Je eigen wonderzalf tegen elk pijntje, krasje of deukje.
  • Pincet, geloof me, er zit altijd iets in iemands voet.

Tegen wespen is het zaak om geen eten te laten liggen in de open lucht. Ruim alles steeds zo goed mogelijk op. En wespen schijnen niet zo goed tegen citroenlucht te kunnen. Dus doe daar je voordeel mee, zou ik zeggen.

Neem genoeg speelgoed mee, maar ook niet te veel

De kop zegt al genoeg. Een speelgoed emmer, schep en schepnet is hier bij ons de perfecte strandbezigheid. Hier kunnen ze zo veel mee. En ze mogen dit dan ook zelf dragen naar het strand en weer naar huis. Zo nemen ze niet meer mee dan nodig is.

Neem vooral geen opblaas banden of zoiets mee! Tenzij je dit als ouder geweldig vindt. Het opblazen is meestal al een dingetje, maar het moet ook weer mee naar huis hè? Met al dat zand enzo…bleh!

Dat ligt dan ook weer allemaal in je huis. En dat wil je niet, tenminste ik niet.

5 survivaltips voor ouders met kinderen op het strandmamameteenblog.nl
Dagelijkse inkopenDagelijkse inkopen

Plaats een reactie