De luxe van het hebben van een tuin

Bol AlgemeenBol Algemeen

Last Updated on 8 mei 2023 by Barbara

Wat een heerlijk weer zo afgelopen dagen. Het is al avond, de kinderen liggen op bed en al schommelend in mijn hangmat bekijk ik mijn tuin vanuit een ander perspectief. Nu moet ik wel zeggen dat ik een hangmat heb met een standaard en die standaard is niet zo hoog, zeg maar gerust laag. En vanaf dit niveau ziet mijn tuin er echt anders uit. Deze maand wonen we alweer 7 jaar in dit huis. In dit heerlijke huis met een tuin. We hebben al zoveel veranderingen aangebracht in deze tuin, ik denk dat de vorige bewoners hem niet meer zouden herkennen. Als ze nog zouden leven, ahum, dat is wel een handige bijkomstigheid. Maar terug naar de luxe van het hebben van een tuin.

hangmat luxe tuin mamameteenblog

 

De luxe van het hebben van een tuin

De luxe van een tuin is natuurlijk dat je erin kunt zitten of liggen, bv in mijn hangmat of ligstoel (die ik niet heb). Of dat je heerlijk met je handen kunt wroeten in de aarde, waar ik veel van houd. Behalve als je een berg kinderen hebt, zoals in mijn geval. Dan is de tuin ook wel een luxe, maar dan om de kinderen lekker even te kunnen laten buitenspelen. Het feit dat ik een tuin heb, is natuurlijk genoeg om te zeggen dat ik niet moet zeuren. En dat is ook absoluut niet de bedoeling. Maar net zoals het interieur van je huis, verandert de inrichting van je tuin al naar gelang de behoefte van je gezin. En met drie opgroeiende kinderen tussen de 2 en 10 jaar is er nogal wat behoefte. De grotere kinderen willen skateboarden en oefenen met skaten. De jongste wil het liefst een zandbak en een speelhuisje om in te spelen.

Nu is er plek voor iedereen. Maar het mooiste is als er voor ieder een plek en ruimte is om te kunnen doen wat hij of zij wil in de tuin. Dus een lekkere zitplek voor de ouders, voor ons dus, en een lekkere speelplek voor de kinderen. En dan het liefst zo, dat je elkaar niet in de weg zit. Goed, ik heb geen minituintje, maar ook geen gigantische tuin. Dus wat zou ik nu nog willen veranderen in de tuin? Ik heb wel een wensenlijstje, pas nog zitten maken.

Dus wat is mijn wenslijstje eigenlijk voor de tuin?

 • Een moestuin
 • Een tuinkasje, om te kweken, maar stiekem ook om even een kopje thee te kunnen drinken.
 • Een open haard/ barbecue
 • Een overdekt gedeelte
 • Een grote eettafel
 • Een grote schuur

Enkele dingen heb ik al, maar dat gedeelte van de moestuin en een tuinkasje staan toch wel heel hoog op mijn wensenlijstje. Fijn om al die plantjes op te kweken en stekjes in te bewaren. Online heb ik al een droom tuinkasje gespot. Maar even verder kijkend zag ik ook dat ze kant en klare moestuintjes hebben. Wat op zich, in onze situatie, een betere (tussen-) oplossing is.

Dan nog iets, met dat mooie weer vinden we het fijn om buiten te eten. En meneer B heeft dan meestal een voorkeur voor barbecueën. Ook al hebben we een fijne barbecue, ik vind een stenen, vaste barbecue erg mooi, omdat je daar dan eventueel een haardvuur in kan maken.

En dan zittend met zijn allen aan een lange eettafel vlak bij de barbecue onder een overdekt gedeelte. Ik zie het al aardig voor mij, zo vanuit mijn hangmat. * grijns*

Maar de kinderen hebben ook wensen.

Maar wat zijn de wensen van de kinderen?

 • Een groot houten speelhuis of een Tipitent
 • Een boomhut (niet echt realistisch, want we hebben geen grote bomen in de tuin)
 • Een vijver, ook nog niet handig, zolang 2 van de 3 nog geen zwemdiploma hebben.
 • Een glijbaan
 • Een zandbak
 • Een grasveld

Een grasveld is er al en ook is er een glijbaan, alhoewel die niet zo groot is voor de kinderen. Maar een speelhuisje wat iets verhoogd is met daaruit een glijbaan? Haha, ik houd van praktische oplossingen. Ik zeg het maar niet tegen ze, want dan willen ze hem morgen meteen halen.

Ook het onderhoud van het gras heeft aandacht nodig. Zo is het goed te weten wanneer verticuteren nodig is, zodat het gras zichzelf niet verstikt. Zeker wanneer er ook veel op het gras wordt gespeeld door de kinderen.

Ik denk dat de grootste uitdaging is om te kijken naar een goede indeling. Waar zet je wat neer. Misschien is het handig om een tekening te maken en van daaruit te kijken wat de mogelijkheden zijn.

Onze tuin is een oase

Nee, onze tuin is nog lang geen oase, hoewel het nu ook een lekkere plek is, waar we graag allemaal zijn en zitten. Het is meer dat je af en toe vanuit een ander perspectief naar je tuin kijkt en denkt: wat voor mogelijkheden zijn er voor deze tuin?

Wat zijn jullie wensen voor de tuin?

hoe vaak verhuist een mens in zijn of haar leven mamameteenblog

Ook leuk om te lezen: Hoe vaak verhuist een mens in zijn of haar leven?

2 gedachten over “De luxe van het hebben van een tuin”

Plaats een reactie