Zo kies je de beste raamdecoratie voor de kinderkamer

Bol AlgemeenBol Algemeen

Last Updated on 7 maart 2024 by Barbara

raamdecoratie mamameteenblog.nl

De meeste mensen slapen het beste als het helemaal donker is in de kamer. Dat geldt niet alleen voor volwassenen, ook kinderen slapen beter in het donker. Raamdecoratie is dus een belangrijk onderdeel van de kinderkamer. Hoe kies je de juiste raamdecoratie voor de kinderkamer, en waar moet je op letten?

Er zijn veel verschillende soorten raamdecoratie, gemaakt van verschillende materialen. Niet iedere raambekleding is even geschikt voor de kinderkamer, bijvoorbeeld in verband met de veiligheid. Wil je weten welke gordijnen in de kinderkamer passen? We zetten de drie beste raamdecoraties voor je op een rijtje. Maar laten we eerst kijken naar de verschillende functies van raambekleding in de kinderkamer.

Waarom raamdecoratie in de kinderkamer belangrijk is

Verduisterend

Een donkere slaapkamer als het tijd is om te gaan slapen helpt bij een goed dag- en nachtritme. Als het donker is maakt het lichaam melatonine aan, dat er voor zorgt dat je beter in slaap valt en dieper slaapt. Onder invloed van licht wordt ons lichaam juist wakker. Een kamer goed kunnen verduisteren, het liefst zonder ook maar een streepje licht door te laten, helpt dus bij een goede rust van een kind. Niet alleen in de nacht, maar ook als je kind nog jong is en een middagdutje doet is het fijn dat er geen licht de kamer in komt.

Isolerend

Raamdecoratie houdt op warme dagen de zon buiten, zodat het lekker koel blijft in de kamer. Op koude dagen zorgt het er juist voor dat er minder warmte via het raam naar buiten ontsnapt.

Kies je voor raamdecoratie van een dikkere stof, zoals verduisterende gordijnen? Dikkere gordijnen hebben een geluidsdempende werking, zodat je kind minder last heeft van omgevingsgeluid van buiten. Bovendien zorgt het er voor dat het in de kinderkamer minder galmt.

Veilig voor blikken van buiten

Nog een groot voordeel is dat raamdecoratie inkijk van buiten voorkomt. Zo weet je dat je kindje veilig kan spelen en slapen zonder dat nieuwsgierige ogen meekijken. Wil je wel lichtinval maar geen inkijk? Kies dan voor semi-transparante raamdecoratie dat je combineert met verduisterende raambekleding zodat er overdag tijdens het spelen natuurlijk licht is, en de kamer donker is als je kind slaapt.

Rolgordijnen als raamdecoratie

Rolgordijnen zijn een goede keuze voor de kinderkamer. Dit soort raamdecoratie is verkrijgbaar in verschillende (vrolijke) kleuren en materialen, waaronder van verduisterende stof. Het grote voordeel van rolgordijnen is dat ze eenvoudig op maat te maken zijn, waardoor ze perfect op het raam passen en er geen kiertje licht naar binnen komt. Je kunt kiezen uit een top down en een top down bottom up variant. Bij eerste open je het gordijn van beneden naar boven, bij laatste ook van boven naar beneden, zodat je nog meer mogelijkheden voor het bepalen van de hoeveelheid lichtinval en privacy hebt. Heb je jonge kinderen? Let er dan wel op dat ze niet bij het trekkoord van het rolgordijn kunnen, je wilt niet dat ze er in verstrikt raken.

  Gordijnen

  Klassieke gordijnen passen goed in een kinderkamer. Gordijnen zijn verkrijgbaar in verschillende materialen, in leuke kleuren en met vrolijke prints. Er zitten dus altijd gordijnen kinderkamer tussen die bij de stijl van de inrichting past. Ook gordijnen zijn goed op maat te maken, maar kunnen aan de zijkanten wel wat licht doorlaten. Wil je echte duisternis in de kamer, dan kies je voor verduisterende gordijnen met overgordijnen. Veel soorten gordijnen kun je wassen, wat goed van pas komt tijdens de voorjaarsschoonmaak of als je de kinderkamer van boven tot onder goed wilt schoonmaken.

  Plisségordijnen als raamdecoratie

  Ook plisségordijnen hebben een top down en een top down bottom up variant. En net zoals bij rolgordijnen moet je er bij kleine kinderen voor zorgen dat ze niet bij het trekkoord kunnen om te voorkomen dat ze er verstrikt in raken.

  Plisségordijnen zijn er in verschillende soorten, van semi-transparant tot verduisterend, en ze zijn goed op maat te maken. Bijkomend voordeel is de goede isolatie van plisségordijnen. Dit komt door de dubbele laag stof, met in iedere plooi een luchtkamer. In de zomer houden ze warmte van buiten tegen, in de winter houden ze de warmte binnen beter vast.


  Zo kies je de beste raamdecoratie voor de kinderkamer mamameteenblog.nl

  Bol AlgemeenBol Algemeen

  Plaats een reactie