Veilig de weg op met je kindje en je e-bike

Bol AlgemeenBol Algemeen
veilig je kindje vervoeren op de e-bike mamameteenblog.nl

Veel ouders hebben tegenwoordig een elektrische fiets. Handig, want hierdoor kost het je minder tijd om je kinderen naar school te brengen. Besef je wel dat de kans op ongelukken ook groter is als je met een hogere snelheid fietst. Omdat dit grote gevolgen kan hebben voor zowel jou als je kind, vertellen wij je hier hoe jij je kind veilig meeneemt op een e-bike.


Koop een fiets met middenmotor

Heb je nog geen e-bike, maar wil je er binnenkort wel eentje kopen? Dan is het verstandig om voor een elektrische fiets met middenmotor te kiezen. Zoals de naam eigenlijk al aangeeft, zit de motor bij zo’n fiets in het middenframe. Het gewicht wordt op deze manier goed verdeeld over de fiets, waardoor het makkelijker is om hem in balans te houden. Daarnaast manoeuvreer je er makkelijker mee door bochten en ander verkeer en dat is wel zo prettig als je ook een kind vervoert op de fiets.


Vervoer je kind in een veilig zitje

Je hebt vast weleens ouders gezien die hun kind op de bagagedrager vervoeren, maar op een e-bike kunt je dit beter niet doen. De gevolgen kunnen namelijk groot zijn als je kind van de fiets valt. Voorzie je elektrische fiets daarom van een kinderzitje. Kies bij voorkeur voor een zitje met vijfpuntsgordel, zodat jij je kind goed vast kunt zetten. Monteer het kinderzitje bovendien goed op de bagagedrager, zodat deze onderweg niet ineens los schiet.

Gebruik een fietshelm


Wie zijn kind vervoert op een elektrische fiets, laat hem altijd een helm dragen. Zijn hoofd wordt hierdoor beschermd en dat verkleint de kans op (ernstig) letsel bij een ongeluk of valpartij. Koop een helm die goed past, want alleen dan biedt hij voldoende bescherming.

Pas je snelheid aan

Als jij je kind vervoert op een e-bike, is het verstandig om je snelheid aan te passen. Probeer niet om een snelheidsrecord neer te zetten, maar fiets rustig naar je bestemming. Houd bovendien rekening met andere weggebruikers. Je verkleint zo de kans dat jullie betrokken raken bij een ongeluk of hard ten val komen. Trek altijd voldoende tijd uit voor de fietstocht, zodat je niet gedwongen wordt om je te haasten.

Kies een rustige route die veilig is

Veel ouders hebben er een handje van om de snelste route te kiezen als ze hun kind op de fiets naar school of de sporttraining brengen. Helaas zijn dit soort routes vaak behoorlijk druk en dat is niet ideaal met een kind achterop. Kies daarom liever voor een wat rustigere route. Je bent dan weliswaar wat meer tijd kwijt, maar de kans op ongelukken is een stuk kleiner.

Laat je e-bike onderhouden

Onderhoud is belangrijk als jij je kind vervoert op een e-bike. Je wilt immers voorkomen dat de remmen plots niet meer werken of er iets anders gebeurt als jullie onderweg zijn. Laat een nieuwe of tweedehands e-bike het liefst onderhouden door een erkende fietsenmaker. Hij weet precies wanneer er iets mankeert aan de fiets en verhelpt de mankementen op de juiste manier. Of wanneer je je batterij of accu moet vervangen.

Zo neem jij je kinderen veilig mee op een e-bike mamameteenblog.nlPlaats een reactie