het verhaal met de kaaskorstjes mamameteenblog

Over een sprookje met kaaskorstjes

Vanmorgen tijdens de drukte van het spitsuur in de keuken, gedurende het snijden van de kaas, schoot het me weer te binnen: Het verhaal van de kaaskorstjes. 
het verhaal van de kaaskorstjes mamameteenblog.nlSprookjes in beeld

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

Mijn moeder en haar zus hadden vroeger, in hun jeugd, de sprookjes in beeld boekjes. En toen ik oud genoeg was, mocht ik de boekjes lezen
En wat waren de boekje leuk! De verhaaltjes zijn
een soort stripverhaaltjes van meer en minder bekende sprookjes en fabeltjes gebundeld in soort tijdschrijftje. De verhaaltjes waren vaak een tikje moraliserend, maar zeker niet minder leuk. Ik heb de boekjes volgens mij kapot gelezen. Sorry mam, ik denk dat ik dat heb gedaan.

En regelmatig komt er uit mijn stoffige geheugen zo `n oud verhaaltje bovendrijven. Zo ook het verhaal van de kaaskorstjes. Het was effe zoeken op het internet, maar ik heb hem gevonden!
Opvallend trouwens hoeveel sprookjes er zijn met kaas of kaaskorstjes.
Het sprookje heet helemaal geen kaaskorstje, maar bruidskeuze. Heel anders!
Hier komt ie:

Bruidskeuze, het sprookje

 Er was eens een jonge herder; hij wilde gaan trouwen en hij kende drie zusters, en de één was nog mooier dan de ander; de keus was moeilijk en hij kon maar niet besluiten om één van hen te nemen. © 2015 grimmstories.com
© 2015 grimmstories.com
Toen vroeg hij zijn moeder om raad; en zij zei: “Nodig ze alle drie uit en zet ze een stuk kaas voor; dan moet je goed opletten, hoe ze hem eten.” © 2015 grimmstories.com
© 2015 grimmstories.com
Dat deed de jongeman; maar de eerste hapte de kaas met korst en al op; de tweede sneed inderhaast de korst ervan af, maar in haar haast liet ze er nog heel wat aan zitten en gooide dat ook weg; de derde sneed het korstje zorgvuldig weg, niet te veel en niet te weinig. Dat vertelde de herder aan zijn moeder, en zij zei: “Neem jij die derde tot vrouw.” Dat deed hij, en hij had een tevreden en gelukkig leven met haar.


 Wat een Geluk


Wat een geluk dacht ik nog, dat ze alledrie van kaas hielden!

Zo grappig om hem weer terug te lezen. In gedachten zie ik ook die drie mooie meisjes voor het stuk kaas zitten met die nieuwsgierige herder ernaast.
Misschien ook omdat haar schoonmoeder blij was met de keuze van haar zoon. 
Tja, ik weet het niet zeker hoor, maar je hoort soms verhalen over schoonmoeders
Ik mag niet klagen, trouwens, ik heb een toffe schoonmoeder, dus..
Toch lette ik extra goed op vanmorgen bij het snijden van de kaaskorstjes, ik wil tenslotte geen reputatie als verspilster!

 

Share this post

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on print
Share on email
slank geheim mamameteenblog.nl

Het geheim van slanke mensen, in dit artikel onthuld!

3 manieren hoe etiketten lezen je daarbij helpt. Een aantal jaren geleden was ik voor de zoveelste keer aan de lijn. Op dieet. Aan het opletten. Geef het een naam. Ik wilde gewoon afvallen en horen bij de slanke mensen. One way or another. Een onderdeel van mijn strategie is dat ik de etiketten vrij

Lees verder »
trouwlocatie inspiratie mamameteenblog.nl

Tips en inspiratie voor de styling van de trouwlocatie

Je bruiloft is een van de mooiste dagen van je leven. Bij het organiseren van deze dag komt veel kijken. Zo zijn er beslissingen over de datum, kleding, de gasten en de trouwlocatie. Laat dat laatste 1 van de belangrijkste dingen zijn die je op tijd moet regelen voor de huwelijksdag. Je trouwlocatie is afhankelijk

Lees verder »
voorkomen hoofdluis mamameteenblog.nl

Hoofdluis verslaan en voorkomen! Hoe?

De vakantie is weer voorbij en ik kan er niets aan doen, maar ik mijn blik is dan extra gericht op kinderen die krabben op hun hoofd. Mijn eigen kinderen, maar ook de klasgenootjes, vriendjes en vriendinnetjes die komen spelen. Na onze eigen ervaring met hoofdluis, nu al 2 keer, weet ik wat een werk

Lees verder »
kinderkamer inrichten mamameteenblog.nl

Kinderkamer inrichten anno 2020? Waar moet je op letten?

Een kinderkamer inrichten vind ik echt heel erg leuk om te doen. Maar ik ben ik geen styliste. Regelmatig heb ik mijzelf in de vingers gesneden met verkeerde keuzes of ben ik meegegaan in tijdelijke hypes. Maar er zijn wel een paar regels die houvast geven voor het inrichten van een kinderkamer. Door je te

Lees verder »
geheimen relaxfauteuil mamameteenblog.nl

De vijf geheimen van een relaxfauteuil

Wanneer we op visite gaan met onze koters, mag je 2 x raden waar onze kinderen in gaan zitten? Juist in de meest comfortabele stoel van het huis, de relaxfauteuil. De stoel die je zo lekker kan ronddraaien en waar een hendeltje aan zit. Amusement ten top. Ongemanierd natuurlijk die kinderen van mij, maar ze

Lees verder »
musthaves schooljaar mamameteenblog.nl (1)

De 5 musthaves voor het nieuwe schooljaar

Het is halverwege de vakantie hier en zo langzamerhand beginnen we ook weer na te denken over de voorbereidingen voor het nieuwe schooljaar. Het is het tweede jaar dat we alle drie de kids op school hebben en met de oudste in groep 8 wordt het al heel wat serieuzer. Het woord middelbare school valt

Lees verder »

Plaats een reactie