Over een sprookje met kaaskorstjes

Vanmorgen tijdens de drukte van het spitsuur in de keuken, gedurende het snijden van de kaas, schoot het me weer te binnen: Het verhaal van de kaaskorstjes. 
het verhaal van de kaaskorstjes mamameteenblog.nlSprookjes in beeld

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

Mijn moeder en haar zus hadden vroeger, in hun jeugd, de sprookjes in beeld boekjes. En toen ik oud genoeg was, mocht ik de boekjes lezen
En wat waren de boekje leuk! De verhaaltjes zijn
een soort stripverhaaltjes van meer en minder bekende sprookjes en fabeltjes gebundeld in soort tijdschrijftje. De verhaaltjes waren vaak een tikje moraliserend, maar zeker niet minder leuk. Ik heb de boekjes volgens mij kapot gelezen. Sorry mam, ik denk dat ik dat heb gedaan.

En regelmatig komt er uit mijn stoffige geheugen zo `n oud verhaaltje bovendrijven. Zo ook het verhaal van de kaaskorstjes. Het was effe zoeken op het internet, maar ik heb hem gevonden!
Opvallend trouwens hoeveel sprookjes er zijn met kaas of kaaskorstjes.
Het sprookje heet helemaal geen kaaskorstje, maar bruidskeuze. Heel anders!
Hier komt ie:

Bruidskeuze, het sprookje

 Er was eens een jonge herder; hij wilde gaan trouwen en hij kende drie zusters, en de één was nog mooier dan de ander; de keus was moeilijk en hij kon maar niet besluiten om één van hen te nemen. © 2015 grimmstories.com
© 2015 grimmstories.com
Toen vroeg hij zijn moeder om raad; en zij zei: “Nodig ze alle drie uit en zet ze een stuk kaas voor; dan moet je goed opletten, hoe ze hem eten.” © 2015 grimmstories.com
© 2015 grimmstories.com
Dat deed de jongeman; maar de eerste hapte de kaas met korst en al op; de tweede sneed inderhaast de korst ervan af, maar in haar haast liet ze er nog heel wat aan zitten en gooide dat ook weg; de derde sneed het korstje zorgvuldig weg, niet te veel en niet te weinig. Dat vertelde de herder aan zijn moeder, en zij zei: “Neem jij die derde tot vrouw.” Dat deed hij, en hij had een tevreden en gelukkig leven met haar.


 Wat een Geluk


Wat een geluk dacht ik nog, dat ze alledrie van kaas hielden!

Zo grappig om hem weer terug te lezen. In gedachten zie ik ook die drie mooie meisjes voor het stuk kaas zitten met die nieuwsgierige herder ernaast.
Misschien ook omdat haar schoonmoeder blij was met de keuze van haar zoon. 
Tja, ik weet het niet zeker hoor, maar je hoort soms verhalen over schoonmoeders
Ik mag niet klagen, trouwens, ik heb een toffe schoonmoeder, dus..
Toch lette ik extra goed op vanmorgen bij het snijden van de kaaskorstjes, ik wil tenslotte geen reputatie als verspilster!

 

Wil je mij volgen? Je kunt mij hier vinden:
RSS
Follow by Email
Facebook
Twitter
Pinterest
Pinterest
LinkedIn
Instagram

Plaats een reactie

Lees vorig bericht:
Draagmama

 Wat een heerlijke uitvinding: De Draagdoek en dus ook de Draagmama Bij mijn meiden had ik een draagzak. Welke ook...

Sluiten