Voorbereidingen voor een verre reis met een gezin

Bol AlgemeenBol Algemeen

Last Updated on 8 december 2021 by Barbara

De eerste maand is alweer voorbij van ons tropische avontuur in Suriname met ons gezin. En wat is deze voorbij gevlogen. De weken voor vertrek waren weken van voorbereidingen en inpakken. Deze weken hebben we ontdekt of we van al die voorbereidingen de vruchten plukken.

Voorbereidingen voor verre reis met gezin mamameteenblog.nl

Budget voorbereidingen

Het moment dat je weet dat je een verre reis wilt maken, komt het aan op het inventariseren van het budget en van de vrije dagen

Volgens de wet heb je in Nederland recht op een x aantal vrije dagen wanneer je in loondienst bent. Maar voor een reis langer dan 3 weken is het nodig akkoord te krijgen van je werkgever. Het kan zijn dat er vervanging geregeld moet worden.

In mijn geval is dit niet relevant, daar ik geen vaste werkgever meer heb en overal kan bloggen. Voor mijn partner ligt dit anders. Hij heeft een vaste baan en met alleen zijn vakantiedagen kunnen we niet een reis van 3 maanden maken. Maar i.v.m. met de nog overgebleven dagen voor het ouderschapsverlof komen we al een heel eind. Het voordeel van het gebruiken van de ouderschapsverlofdagen brengt nog een gunstige regeling met zich mee wat betreft salaris. Hierdoor krijgen we toch nog elke maand wat inkomsten en dat icm met wat spaargeld en de verwachtte, lagere kosten voor levensonderhoud komen we met ons budget rond.

Nu is mijn partner heel erg van het budgetteren en heeft alles tig keer nagerekend, overdacht en nogmaals nagerekend, zodat we echt een realistisch budget hebben. Denk hierbij aan huisvesting voor de komende maanden, reis-en vervoerskosten, geld voor je levensonderhoud, zoals eten en drinken en eventuele extra uitstapjes.

Travel is the one thing you buy that makes you richer

Visum en reispapieren

Binnen de EU heb je alleen een paspoort of een ID-kaart nodig. Maar buiten de EU heb je vaak een visum nodig voor een verblijf in een land. Om te controleren of dit nodig is voor de bestemming die je in gedachten hebt, kun je dit navragen bij de ambassade of het consulaat van het desbetreffende land waar je graag heen wilt.

Een overzicht van de ambassades en contactgegevens vindt je hier. 

Bedenk dat het aanvragen van een visum wat tijd in beslag kan nemen. Wil je dit uit handen geven kun je ook gebruik maken van een Visumbureau. Deze regelt alles rondom het visum voor je en je krijgt het visum dan binnen een paar dagen thuis gestuurd. Let wel op dat er dan extra kosten boven op de kosten van het visum komen, maar het regelen wordt je uit handen genomen.

Voor Suriname kunnen we dit op Schiphol regelen. 

Note: Vanaf 2018 is dit niet meer mogelijk en moet je dit regelen via het consulaat in Suriname in Amsterdam.

Belangrijk om te weten is dat bij het binnenkomen van een land er nogmaals gecontroleerd wordt. Vergeet dus niet ook de documenten bij de hand te hebben die nodig kunnen zijn. Denk hierbij bijvoorbeeld aan je trouwboekje wanneer je kinderen hier staan bijgeschreven, eventuele hotelreserveringen etc.

Uit eigen ervaring: Check meteen even hoe lang je paspoort nog geldig is. Meestal moet een paspoort bij het inreizen van een land, langer dan 6 maanden geldig zijn. 

Reisverzekering

Nu je kunt boeken wordt er ook gevraagd naar een eventuele reisverzekering. Het is handig om van tevoren uit te zoeken wat past bij jou of jullie situatie. Zo hebben wij gekozen voor een doorlopende reisverzekering. Dit is al gunstiger wanneer je minimaal twee keer per jaar op vakantie gaat. Een voordelige en goede verzekering kun je vinden via de vergelijkingssite van Independer.nl.

Gezondheid en vaccinatie

Je gezondheid is onbetaalbaar, zeker op reis.

Als voorbereiding heb ik een eigen EHBO-kit samengesteld om mee te nemen, deze neem ik altijd mee op reis. Hier zal ik snel een artikel aan besteden. Daarnaast hebben we geïnformeerd bij de huisarts voor de eventuele inentingen.

Let op: Het blijkt dat bepaalde vaccinaties al gegeven zijn bij kinderen, denk aan DKTP/ DTP, dubbelop heeft dan geen zin. En malariatabletten zijn alleen nodig bij het betreden van een bepaald gebied in het land.

Zo hadden wij alleen de gele koorts vaccinatie nodig voor ons allen. Bij het inenten kregen we meteen ook veel tips en trucs mee om de hygiëne zo hoog mogelijk te houden.

Ook de kinderen horen nu eens van een ander: Handen wassen 🙂

Huisvesting

Bij het boeken van je reis kun je kiezen voor een combinatie van een (vlieg-)reis en verblijf of alleen een vliegreis. De huisvesting kun je dan zelf regelen door bijvoorbeeld via een site als booking.com. Via deze sites hebben wij al heel wat fijne locaties voor een voordelige prijs mogen boeken in het buitenland.

Voor Suriname hebben we losse tickets geboekt en hebben we via kennissen en vrienden een verblijf kunnen boeken. Het gemak wanneer je al eerder ineen land bent geweest!.

Veiligheid

Houd je altijd aan de regels van een land. Zeker in het verkeer. Gebruik autogordels, ook al is het misschien niet verplicht en gebruik een helm bij je scooter of brommer. Een goede tip van een lieve vriendin is dat je moet proberen zo min mogelijk op te vallen. Dus ga niet in een gloednieuwe landrover rijden als iedereen in je omgeving in een vijfde hands Toyota Starlet rondrijdt. Het geeft de indruk dat je veel geld hebt en dat trekt niet de juiste personen aan.

Bezoek geen plaatsen die onprettig of zelfs gevaarlijk kunnen zijn. En ga niet geld pinnen op een onoverzichtelijke plek in het donker.

Omdat we met kinderen reizen, kijk ik ook altijd waar het ziekenhuis of medische post zich bevindt wanneer we in een nieuwe omgeving zijn. Tenslotte zit een ongeluk in een klein hoekje en het geeft mij meteen een inschatting van reistijd, mochten we er onverwacht naar een ziekenhuis moeten.

Vervoer en internationaal rijbewijs

Mocht je een auto willen huren of een brommer, zorg dan dat je een internationaal rijbewijs in je bezit hebt. Deze kun je bij in Nederland kopen bij het ANWB-kantoor. Neem wel je huidige rijbewijs mee!

Zelf heb ik hem trouwens vergeten. Wat ik niet zo erg vind, want hier rijden ze links van de weg en dat ben ik niet zo gewend. Manlief vindt het overigens geen probleem. Dus ik heb geen internationaal rijbewijs nodig gehad tot nu toe.

Inpakken

Begin op tijd met je voorbereidingen met een lijstje voor het inpakken of verzamelen van je spullen. Denk aan eventuele extra spullen, zoals een muskietennet, waterschoenen, extra medicatie, hoed/ pet etc. Lees hier hoe ik zelf heb ingepakt voor onze reis van drie maanden naar Suriname met kinderen!

Communicatie en internet

En dan als laatste, maar niet onbelangrijk onderdeel van je voorbereidingen. Bedenk hoe je wilt communiceren met het thuisland. Kijk of je je mobiele abonnement moet aanpassen en/ of je bundel moet opwaarderen. Misschien kun je een simkaartje kopen in het land waar je naartoe gaat met een belbundel of internetbundel.  Handig om eventueel daar zaken te regelen zoals bevestiging van een retourvlucht of een nieuwe accommodatie.

Voor Suriname hebben wij een twee-landen Sim gekocht bij het Kruitvat en vervolgens deze opgewaardeerd bij Telesur. En dat werkt echt heel goed.

Denk ook aan een koptelefoon, tablets, opladers en eventueel een losse oplader voor in de auto.

Tot nu toe zijn de voorbereidingen het zeker waard geweest. Yes! Maar mochten er nog tips bijkomen voor de voorbereidingen dan zal ik ze toevoegen en mocht jij nog een goede voorbereidingstips hebben, dan hoor ik het graag!

Dit artikel bevat afbeeldingen van shutterstock.com.

Plaats een reactie