Een scooter delen met broer of zus – Opgeven bij verzekeraar?

Bol 7-daagse 2024Bol 7-daagse 2024

Last Updated on 5 oktober 2022 by Barbara

‘Ach, dan leen je toch even mijn scooter? Dan ben je zo heen en weer’, zei een vriendin pas tegen mij. Ik zat in tijdnood en had weer eens te veel op 1 dag gepland. Het klonk verleidelijk. Ik, op haar schattige mint-kleurige scooter, haar in de wind, zon op mijn bolletje, zie er vast uit als een vrouw die alles onder controle heeft. Kuch. Ik ben erg voor het leensysteem en ik zal dat scooter rijden best snel onder de knie hebben, ik heb tenslotte vroeger een Puch gehad, maar ergens zit het me niet lekker. ‘Wat als ik een ongeluk krijg?’ vraag ik haar voorzichtig. ‘Zit volgens mij in de bromfietsverzekering, en trouwens jij bent toch ook verzekerd?’ Tja. Wat doe je dan? Ik heb het niet gedaan. Dit soort dingen wil ik zeker weten, want mag je een scooter zomaar lenen of delen? 

verzekeraar scooter mamameteenblog.nl

Bij het verzekeren van een motorrijtuig wil de verzekeraar weten wie de regelmatige bestuurder is. Voor de scooterverzekering werkt het anders. Verzekeraars zijn juist geïnteresseerd in de leeftijd van de bestuurders. Mag je jouw scooter daarom gewoon delen met jouw broer of zus of zitten er nog haken en ogen aan? Diks verzekeringen vertel er meer over.

De eigenaar van een scooter is verplicht om het motorrijtuig te verzekeren. De eigenaar van de scooter wordt dus de verzekeringnemer. De regelmatige bestuurder kan een ander zijn dan de eigenaar van de scooter. Dat is geen probleem. De verzekeraar wil wel een goede inschatting maken van het risico. Daarom wordt er gevraagd naar de geboortedatum van de jongste bestuurder die op de scooter rijdt.

Mag ik mijn scooter uitlenen aan mijn broer of zus?

In principe mag je de scooter uitlenen aan ieder willekeurig persoon. Uiteraard wel op voorwaarde dat de bestuurder bevoegd is. Hij of zij moet dus het rijbewijs hebben. Toch ben je in sommige gevallen wel verplicht om de verzekeraar te informeren voordat je jouw scooter uitleent. Verzekeraars vragen bij het afsluiten van de verzekering namelijk om de geboortedatum van de jongste bestuurder van de scooter. Ook bij het eenmalig uitlenen moet je hierom denken. Bijvoorbeeld eenmalig uitlenen aan je jongere zusje kan dus zorgen voor een mededelingsplicht.

Waarom willen verzekeraars de geboortedatum weten?

Jeugdige bestuurders veroorzaken gemiddeld vaker schades. Dit komt vaak door onervarenheid en de aanname dat jeugdige bestuurders meer risico’s nemen in het verkeer en ruiger rijden. Als een jonge bestuurder op de scooter rijdt, kan de verzekeraar een hogere premie in rekening brengen.

Wat gebeurt er bij schade tijdens het uitlenen?

De verzekeraar biedt dekking tegen deze schade. Het claimen kan wel ten laste gaan van jouw schade vrije jaren. Dus ook als iemand anders schade veroorzaakt met jouw scooter, heb jij er nadeel van. Als de scooter niet WA-casco verzekerd is, krijg je bij een aanrijding door schuld van de lener de schade aan je eigen scooter niet uitgekeerd. Je kunt proberen om de bestuurder voor de schade aansprakelijk te stellen, maar het is de vraag of dat gaat lukken. De bestuurder kan de schade namelijk ook niet indienen bij de verzekeraar van de scooter.

Is het verstandig om jouw scooter uit te lenen?

Het uitlenen van een scooter kun je niet vergelijken met het uitlenen van een fiets. Jij als eigenaar bent verantwoordelijk voor de gedragingen van de bestuurder van jouw scooter. Een ongeval wordt, jou namelijk aangerekend. De financiële belangen moeten daarbij goed in overweging genomen worden. De lener heeft ook nog een grotere kans op schade, omdat hij of zij de scooter niet gewend is Door het continu rijden met eenzelfde scooter leer je het motorrijtuig namelijk pas goed kennen.

Je scooter uitlenen is dus toegestaan, maar maak vooraf wel goede afspraken!

Afbeeldingen zijn van Shutterstock.com

1 gedachte over “Een scooter delen met broer of zus – Opgeven bij verzekeraar?”

  1. Goed dat je het allemaal zo helder uitlegt, Barbara. Het is inderdaad belangrijk dat het allemaal juist genoteerd staat en dat je de juiste scooterverzekering hebt. Hoe is dat bij jullie afgelopen?

    Felix

    Beantwoorden

Plaats een reactie