Mindfull eten cursus, verrassend interessant.

Bol AlgemeenBol Algemeen

Last Updated on 18 mei 2022 by Barbara

Na mijn blogartikel over hoe je kinderen opvoedt tot betere eters, kreeg ik een uitnodiging voor een cursus over Mindfull-eten in Den Haag. Samen met een klein groepje andere mensen gingen we het Mindful eten leren, het leren en herkennen van waarom we eten en wat onze motivatie is, maar vooral bewuster te leren eten.

Mindfull eten mamameteenblog.nl

De cursus Mindfull-eten

Wat was het een leuke en leerzame bijeenkomst bij Berdien van Wezel Diëtisten. Hier leerde Elenna ons op een informele manier op welke manieren eten een rol speelt in ons leven. Daarbij werd een soort schijf van 5 uitgelegd, maar dan meer in de vorm van een lifestyle schijf, waar eten 1 onderdeel van is. Bij de daarop volgende oefening leerden we hoe je meer bewust kunnen zijn van je eten, hierbij mochten we ons hongergevoel een cijfer geven, zowel vooraf en achteraf. Dit gaf nogal wat verrassende uitkomsten bij enkele cursisten.

Daarna werden we bewust gemaakt welke soorten honger of trek er eigenlijk zijn. Hoe interessant om te leren in hoeverre je hoofd en lichaam betrokken zijn bij eten. En hoeveel soorten honger er zijn. Want waar komt je honger vandaan? Als je je hier meer van bewust bent kun je zelf beter sturen in het nuttigen van de  hoeveelheid voedsel.

De soorten Honger

Ooghonger

Door het zien van eten krijg je trek, denk hierbij aan reclame op televisie.

Neushonger

Bij het ruiken van een heerlijk gerecht, kan het water je al in de mond lopen. Je hongergevoel wordt getriggerd.

Oorhonger

Dat heerlijke krakende geluid van een chipje of dat flesje bier of cola wat openplopt, je snapt het wel, denk ik.

Harthonger

Vanuit je emotie gaan eten, bijvoorbeeld eenzaamheid, boosheid of misschien wel wat aandacht.

Mondhonger

Soms kun je zo trek hebben in iets zoets, stukje  chocola of iets, zo lekker dat gevoel in je mond. Of  juist iets zouts, blokje kaas bijvoorbeeld. Mondhonger geeft ook een verlangen naar een bepaalde structuur weer, die je graag in je mond voelt, smeltende chocola of juist iets krokants.

Hoofdhonger

Dit is een honger die vanuit je ratio wordt gestuurd. Denk aan het moment dat je op de klok kijkt en denkt, het is alweer bijna half zes, bijna tijd om te eten.

Lichaamshonger

Wanneer je suikers te laag worden op cellulair niveau kun je gaan trillen of je slap voelen. Een signaal van je lichaam dat je iets moet eten, om de energielevels weer op te krikken. Een mooi proces in het lichaam die ervoor zorgt dat je niet uithongert, vaak weet je ook precies wat je wilt eten, om de suikers weer aan te vullen.

Tips Mindfull eten

Op het laatst kregen we ook veel tips mee, om het Mindfull eten in de praktijk toe te passen. Een tip was om altijd op een vaste plek te eten, en dan niet voor de televisie, maar op een rustige plek, waar je alleen met je eten bezig bent. Dit vind ik ook een hele goede tip voor thuis bij de kinderen. De hoofdmaaltijden eten wij altijd al aan tafel, maar ook niet gek om dit bij de tussendoortjes wat vaker te doen.

Conclusie

Ik vond de cursus heel leerzaam, voor mijzelf, maar ook voor mijn kinderen. Het moeilijke eten  van mijn kinderen is niet altijd fijn. Maar doordat ik mij meer bewust word van de verschillende soorten honger, ze beter leer kennen en herkennen bij mijzelf en de kinderen, kan ik ook wat beter gaan sturen op de momenten waarop ze eten.

Tip: Ze geven deze zomer nog enkele Mindfull-Leven Workshops, mocht je meer willen weten, kun je contact opnemen via: info@berdienvanwezel.nl

Heb jij wel eens gehoord van deze cursussen of heb je er wel eens 1 gevolgd? Zo ja, wat vond je ervan?

Plaats een reactie