Hoe voed je kinderen op tot goede eters? Inclusief lekker recept!

Bol 7-daagse 2024Bol 7-daagse 2024

Last Updated on 6 maart 2024 by Barbara

Naar aanleiding van mijn blogartikel (hier kun je hem nog een keer lezen) over het opvoeden van goede eters, heb ik veel fijne, bruikbare adviezen gekregen. En daar ben ik heel blij mee. Heel veel weet ik stiekem al wel en pas ik eigenlijk al wel toe, maar het is fijn om te lezen dat je op de goede weg zit. Maar ergens deed het mij ook iets beseffen.

Hoe voed je kinderen op tot goede eters Mamametenblog.nl
Bron: Brian Gordon

Kinderen zijn copycats

Kinderen zijn kleine copycats en ze doen dan precies na wat jij doet, en hoe grappig dat ook is, het is ook best confronterend. Juist met eten vind ik het confronterend. Het maak mij bewust dat eten iets is wat je ook moet leren aan je kinderen. En heel eerlijk gezegd, ik weet te weinig over eten, over eten en kleine kinderen, dan. Dus hoe kan ik het mijn kinderen leren om goede eters te zijn of worden, wanneer ik het zelf….afijn je begrijpt de strekking van mijn verhaal. Ik heb hulp gevraagd van Elenna, mijn vriendin, zij is van beroep voedingsdeskundige/ diëtiste en wil mij helpen om goede eters te maken van mijn meiden.

goede eters Mamameteenblog.nl

En in een gesprek met haar werd mij duidelijk dat er meerdere keuzes zijn. Er zijn meerdere wegen die je kunt bewandelen als het om voeding gaat. Dat maakt het ook zo verwarrend. En omdat we ergens moeten beginnen stelde ik Elenna van The Green Peanut wat vragen:

Waar kan ik het beste beginnen voor voedingsadvies voor mijn kinderen?

Laten we beginnen met de adviezen van het voedingscentrum. De adviezen die zij geven zijn gebaseerd op de adviezen van de Gezondheidsraad. Let wel op, deze adviezen zijn voor de gemiddelde Nederlander.  Als je kindje dus iets groter of kleiner, actiever of minder actiever is, kan het zijn dat hij/zij wat meer of minder energie nodig heeft.

Note: Voor een advies op maat raad ik dus altijd aan om in gesprek te gaan met een diëtiste bij jouw in de buurt.

Als jouw kindje geen goede eter is en niet helemaal voldoet aan de adviezen van het voedingscentrum is dit geen ramp. Zie het meer als een richtlijn. Overigens is het niet goed om hele groepen voedingsmiddelen zoals zuivel of brood uit het voedingspatroon te halen. Je kindje heeft van alles wat nodig. Bron: voedingscentrum

Wat zijn de aanbevolen richtlijnen van het voedingscentrum voor kinderen van 8 à 9 jaar?

Uit onderzoek blijkt dat kinderen te weinig groente eten: 150 gram per dag is de richtlijn.

Ik(Elenna) adviseer 100 gram bij het diner en 50 gram op een ander moment van de dag (smoothie, rauwkost, etc.)

Mocht je het zelf willen opzoeken kun je hier de bron vinden.

Voor jouw dochters adviseer ik (per persoon) het volgende voor de avondmaaltijd.

  • 150 gram aardappelen, rijst, pasta, couscous (3 opscheplepels dus)
  • 100 gram groenten (die andere 50 gram kan ergens anders op de dag gegeven worden of ernaast als rauwkost geserveerd worden)
  • 100 gram vlees/vis/peulvruchten/ei
  • 1 eetlepel bakvet

Die lijst vind ik echt superhandig, die ga ik uitprinten en gebruiken voor mijn maaltijdplanner van de volgende week.

Maar heb je ook een voorbeeld van een lekker recept met de adviezen van het voedingscentrum erin verwerkt, zeg maar de ideale avondmaaltijd? Maar ook lekker voor ons volwassenen.

Recept Tortilla

Hoe voed je kinderen op tot goede eters Mamameteenblog.nl

Ingrediënten voor 2 personen:

  • 300 gram aardappelschijfjes
  • 150 gram wokgroenten
  • 50 gram doperwten (diepvries)
  • 4 eetlepels spekjes (ongeveer 50 gram)
  • 3 eieren
  • 2 eetlepels zoete chilisaus of ketchup
  • 2 eetlepels olie naar keus

Bereiding Tortilla:

Verwarm de olie in een koekenpan en bak hierin de aardappelschijfjes met de spekjes. Als deze beginnen te verkleuren voeg dan de wok groenten toe en laat deze slinken.  Voeg daarna de doperwten toe en laat deze warm worden.

Kluts ondertussen de eieren.

Verdeel de inhoud van je pan nu over de bodem en giet het eiermengsel er overheen. Draai je vuur zacht en bedek de pan met een deksel of aluminiumfolie. Laat ongeveer 4 minuten stollen en check daarna even hoe het er uit ziet. Smeer, vlak voordat de bovenkant van de tortilla is gestold, de chilisaus of ketchup over het eitje, zodat het mee stolt met de tortilla.

Bedek weer met de folie tot je tortilla helemaal klaar is. Serveer met wat rauwkost of een beetje salade.

Extra voor pap en mam:

  • Aardappelschijfjes uit de oven met rozemarijn
  • Spekjes bakken met een uitje en doperwtjes
  • Een stukje vlees/vis naar keus

Aanvullingen op het recept

  • De wokgroenten kunnen allerlei soorten groenten zijn. Ideaal om restjes op te maken. Ideaal om te gebruiken is paprika, prei, ui, kool, spinazie, tomaat.
  • Liever geen spekjes? Dan een eitje extra, of 50 gram peulvruchten toevoegen.

Dit ga ik dit weekend maken! Lijkt me echt heerlijk. Ik heb echt het idee dat ik een stapje dichter bij ben het doel ben om van mijn meiden goede eters te gaan maken. Weten jullie veel over richtlijnen van voeding bij kinderen?

Meer inspiratie nodig voor een lekker recept:

3 gedachten over “Hoe voed je kinderen op tot goede eters? Inclusief lekker recept!”

  1. Klinkt lekker! Ik heb eens de driebonensalade van het voedingscentrum geprobeerd. Groot succes hier! Al vaker gemaakt inmiddels.
    Succes met je plan!

    Beantwoorden

Plaats een reactie