7 gezondheidsvoordelen van aubergine+ een heerlijk recept

Bol 7-daagse 2024Bol 7-daagse 2024

Last Updated on 7 februari 2024 by Barbara

Aubergine is niet alleen heel lekker, maar ook heel gezond. Wist je bijvoorbeeld dat deze vrucht veel vitamines en mineralen bevat? Aubergine is ook goed voor je gewicht, je hart en bloedvaten. Ontdek alle gezondheidsvoordelen van deze paarse vrucht met zijn karakteristieke vorm.

7 verrassende gezondheidsvoordelen van aubergine+ een heerlijk recept mamameteenblog.nl

 Aubergine is voedzaam

Aubergine is enorm voedzaam. De vrucht bevat koolhydraten, eiwit, vezels. Daarnaast verschillende vitamines en mineralen, zoals mangaan, foliumzuur, kalium, vitamine K en C, niacine, magnesium en koper. En dat voor maar een paar calorieën!

Rijk aan antioxidanten

Aubergine zit vol antioxidanten. Dit zijn supergezonde stoffen, die ons lichaam beschermen tegen schadelijke vrije radicalen. Antioxidanten houden onze cellen gezond en zorgen ervoor dat ons lichaam niet vroegtijdig veroudert.

Kan hart- en vaatziekten tegenaan

Vanwege de grote hoeveelheid antioxidanten in aubergine, kan de vrucht het risico op hart- en vaatziekten doen afnemen. Zo verlaagt het slecht cholesterol en bloedvetten bij dieren. Ook beschermt de plant het hart. Dieren die een maand lang rauwe of gegrilde aubergine te eten kregen, hadden een betere hartwerking. Nu zal je misschien denken: wat heb ik hier aan? Het geeft aan dat het ontzettend gezond is en dat je het wel wat vaker zou kunnen eten.

Helpt je bloedsuikerspiegel in evenwicht houden

De vezels in aubergine zorgen ervoor dat je lichaam de suiker uit voeding minder snel opneemt. Hierdoor blijft je bloedsuikerspiegel beter in evenwicht. Ook andere stoffen in deze vrucht voorkomen pieken en dalen in je bloedsuikerspiegel.

Kan helpen afvallen

Aubergine bevat veel vezels en juist weinig calorieën. Dat is goed als je wilt afvallen, want het maakt dat je minder calorieën binnenkrijgt én ook nog eens minder eet. Vezels geven je namelijk snel een vol gevoel.

Kan kanker helpen bestrijden

Van veel fruit- en groentesoorten is bekend dat ze kankerbestrijdende stoffen bevatten. Zo ook aubergine. De vrucht bevat stoffen die kankercellen bestrijden. Ook zouden deze stoffen kunnen voorkomen dat de kanker terugkomt. Dat blijkt uit onderzoeken bij dieren, maar geeft ook hoop voor mensen. Het kan in ieder geval geen kwaad om het vaker op je menu te zetten!

Aubergine is veelzijdig

Je kunt aubergine op allerlei manieren klaarmaken: bakken, roosteren, grillen of roosteren. Het is lekker met een scheutje olijfolie of met kruiden. Je kunt deze vrucht ook gebruiken om calorierijke ingrediënten te vervangen. Zo krijg je minder calorieën en koolhydraten binnen. En juist veel voedingstoffen en vezels. Aubergine past dan ook prima in een koolhydraatarm dieet.

Groentewok met aubergine

Deze groentewok met aubergine en noten vinden je kinderen vast lekker. Voor deze groentewok voor 4 personen heb je het volgende nodig:

  • 4 aubergines, in blokjes
  • 2 paksoi, in reepjes
  • 12 stengels bleekselderij, in plakjes
  • 4 tomaten, in blokjes
  • 4 uien, gesnipperd
  • 200 g amandelen
  • 120 g cashewnoten
  • 120 g pompoenpitten
  • 80 g sesamzaad
  • 2 eetlepels oregano
  • 120 ml extra vierge olijfolie
  • peper en zeezout naar smaak
  • Scheutje kokosolie of klontje grasboter
  • Wok of bakpan

Zo maak je het:

  1. Laat de boter of olie op middelhoog vuur smelten en fruit hierin de ui.
  2. Voeg de gesneden groenten toe en bak deze in 10-15 minuten gaar.
  3. Dan voeg je de amandelen, cashewnoten, pompoenpitten, het sesamzaad en de kruiden toe.
  4. Breng de groentewok op smaak met peper en zeezout.

Eet smakelijk!

Ik hoop dat dit artikel je helpt om te profiteren van de gezonde voordelen van aubergine. Ken je lekkere recepten met deze gezonde vrucht?

Voor meer gezonde lifestyle artikelen:

2 gedachten over “7 gezondheidsvoordelen van aubergine+ een heerlijk recept”

Plaats een reactie