3 x lekkere lichte lenterecepten

Bol 7-daagse 2024Bol 7-daagse 2024

Last Updated on 13 maart 2023 by Barbara

De zon gaat weer schijnen en de temperatuur loopt weer op! Lente! De lente is het ideale seizoen voor lekkere, lichte gerechten. Maaltijden met verse groenten maken je smaakpapillen wakker na de zware winterkost. Dit zijn mijn favoriete drie lekkere en lichte lenterecepten:

Lenterecepten gezond mamameteenblog.nl

Mijn 3 favoriete lenterecepten!

 

Hummus van peterselie en doperwtjes

Recept humus erwten mamameteenblog.nl

Deze hummus smaakt lekker licht en fris door de combinatie van peterselie, citroensap en doperwtjes. Bovendien bevat hij veel ijzer, wat jou en je gezin frisse energie geeft.

Ingrediënten voor 8 porties

• 4/3 kopje diepvries doperwten, ontdooid
• 1/2 kop verse peterselie, fijngehakt
• 1/2 kopje tahini
• 1/4 kopje warm water
• 2 eetlepels extra vierge olijfolie
• 2 eetlepels vers citroensap
• twee knoflookteentjes
• 3/4 theelepel zout (het liefst Keltisch zeezout of Himalayazout)

Bereiding

1. Doe alle ingrediënten in een keukenmachine of blender.
2. Mix tot je een glad geheel hebt. Als de hummus te dik is, voeg dan steeds 1 eetlepel water toe om te verdunnen.
3. Serveer de hummus met rauwe groenten.

Gevulde eitjes

Deze gevulde eitjes zijn niet alleen prachtig geel vanbinnen, maar ook vanbuiten. Bovendien zijn ze heel eiwitrijk en dat is goed als je snel wilt afvallen.

Ingrediënten

• 12 hardgekookte grote eieren, geschild
• 2 eetlepels geraspte verse kurkuma of 1 eetlepel kurkumapoeder
• 2 kopjes water
• 1 kopje appelciderazijn
• 3 theelepels zout (het liefst Keltisch zeezout of Himalayazout)
• 1 theelepel Madras curry poeder
• 1/4 theelepel komijnpoeder
• 1/4 kop mayonaise
• 1/4 kop Griekse yoghurt
• 2 eetlepels gehakte verse bieslook

Bereiding

1. Doe het water, de azijn, kurkuma en 2 theelepels zout in een kom.
2. Voeg de hardgekookte eieren toe en laat ze 4 tot 8 uur in het vocht staan. Draai ze af en toe voor een gelijkmatig gele kleur.
3. Als de eieren mooi geel zijn, haal je ze met een lepel uit de vloeistof en dep je ze droog met een stuk keukenpapier.
4. Verhit een kleine koekenpan en voeg het kerrie en komijnpoeder toe. Bak dit onder voortdurend roeren ongeveer 1 minuut. Laat de kruiden dan afkoelen.
5. Snijd de eieren door de helft en verwijder de dooiers voorzichtig. Snijd aan de onderkant van de eieren een plakje af, zodat de eieren rechtop kunnen staan.
6. Doe het eigeel in een keukenmachine en voeg de mayonaise, yoghurt, het kerriemengsel en het overgebleven zout toe.
7. Mix tot je een gladde massa hebt en voeg 1 of 2 eetlepels water toe als het mengsel te dik wordt.
8. Voeg de bieslook toe en mix nogmaals om alles te vermengen.
9. Verdeel het eigeel over de eieren en strooi naar wens met extra bieslook.

Kleurige lentesalade

Lente salade recept mamameteenblog.nl

Deze heerlijke lentesalade brengt alle smaken en kleuren van de lente samen. Geniet ervan met je gezin!

Ingrediënten

• 500 gram groene asperges, in stukjes gesneden
• 2 kopjes gesnipperde groene kool
• 1 kopje radijsjes
• 1 1/2 kopje radijs groen, grofgesneden
• een kop rode ui, dungesneden
• 1 1/2 kopje peultjes
• 3 eetlepels olijfolie
• 2 eetlepels vers citroensap
• 1 1/2 eetlepels rijstazijn
• 1/2 theelepel zout (het liefst Keltisch zeezout of Himalayazout)
• 1/4 theelepel versgemalen zwarte peper
• 1/2 theelepel venkelzaad, fijngehakt
• 2 eetlepels honing (optioneel)

Bereiding

1. Verwarm een ​​grote koekenpan op middelhoog vuur.
2. Leg de asperges in de pan en voeg voldoende water toe om het geheel te bedekken.
3. Breng aan de kook en kook de asperges met het deksel op de pan gedurende 3 tot 5 minuten tot ze knapperig zijn.
4. Doe de asperges in een kom met ijswater om af te koelen. Giet ze af en snijd ze in drieën.
5. Doe de kool, radijsjes, radijs groen, ui en peultjes in een grote kom. Gooi de groenten om, om ze te vermengen.
6. Maak de dressing door in een kom de olie, het citroensap, de azijn, het zout, de zwarte peper en het venkelzaad met elkaar te vermengen. Voeg eventueel honing toe voor een zoete smaak.
7. Voeg de dressing en asperges toe aan de groenten en meng alles met elkaar.

Eet smakelijk met deze lenterecepten!

Lees ook:

Ken jij nog meer lekkere lenterecepten? Deel ze dan hieronder in de reacties!

Dit artikel bevat afbeeldingen van Shutterstock.com

Plaats een reactie